Gå til sidens hovedinnhold

Listhaug roser frivilliges innsats: – Å gjøre noe for andre fordi man har lyst har en verdi i seg selv

Artikkelen er over 1 år gammel

Besøkshunden Nellie (8) stjal showet da eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte Lørenskog sykehjem på den internasjonale frivilighetsdagen torsdag.

– Dette er nærhet og omsorg på en annen måte! Mange her har hatt hund selv og noen har vokst opp på gård, så det å ha kontakt med dyr også på sykehjem er utrolig bra, smilte statsråden etter å ha sett besøkshunden Nellie i aksjon blant beboerne på avdeling Kløverenga ved Lørenskog sykehjem.

Og Sylvi Listhaug slo gjerne et slag for både besøksvenn- og besøkshundtjenesten til Røde Kors på FNs internasjonale dag for frivillighet.

– Det er flott med alle som stiller opp og bruker egen fritid på å glede andre. Det er noe utrolig oppriktig i det å gjøre noe for andre uten å få betalt for det, men fordi man har lyst. Det har en verdi i seg selv, sa eldre- og folkehelseministeren.

Trengte en utfordring

Unn Bakkerud er så langt en av tre besøksvenner i Lørenskog Røde Kors med sertifisert besøkshund. Åtte år gamle Nellie gjennomførte det påkrevde kurset i vår, og nå tar hun(d) og matmor turen til Lørenskog sykehjem en kveld annenhver uke for å glede beboerne.

– Det ble et kjedelig hundeliv da datteren vår flyttet for å gå på skole, så Nellie trengte en utfordring, sier Bakkerud.

Og hunden ser ut til å trives godt med oppgaven.

– Hun er rolig og tålmodig, og liker dette godt. Og så vanker det jo alltids noen godbiter! smiler eieren.

Selv har hun med godbiter av det sunne slaget – og både agurk og andre grønnsaker går rett hjem hos Nellie.

– Veldig koselig

At besøkshunden gjør suksess blant beboerne på Kløverenga er det ingen tvil om.

– Jeg er så glad i dyr, så dette er veldig koselig. Når den får en liten godbit, er det nesten så den smiler fra øre til øre! konstaterer Aud Åsgård.

Hun skryter også gjerne av både sykehjemmet og de ansatte.

– Dette er et vidunderlig sted. De som jobber her skulle hatt gullmedalje! sier Åsgård.

Også Liv Jørgensen setter pris på besøk av den firbeinte.

– Jeg har hatt hund selv, og skulle gjerne hatt en her også, sier hun med blikket på Nellie.

Les også

Lollipop (11) sjekker inn på sykehjemmet

Et feller ansvar

Leder for nasjonale programmer og beredskap i Norges Røde Kors, Anne M. Biering, mener besøkshunder er et viktig tiltak i kampen mot ensomhet.

– Det er ikke alle eldre som har så mye språk, og da kan en hund bidra på en helt annen måte enn mennesker. På landsbasis har vi nå totalt 800 godkjente besøksvenner med besøkshund, men det er plass til enda flere, sier hun.

Sylvi Listhaug mener samfunnet er helt avhengig av frivillige for å løse viktige oppgaver.

– Derfor har vi satt av enda mer penger på neste års statsbudsjett til frivillighet. Men det å ta vare på hverandre er et ansvar som ligger på oss alle. Det er først og fremst vi som enkeltmennesker som må bidra til at folk blir mindre ensomme, sier ministeren.

Les også

Aleneboende Anne (91): – Jeg er så takknemlig for å ha Mette i livet mitt

Gir en god opplevelse

Ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) var også på Lørenskog sykehjem torsdag, og er imponert over det hun så.

– Vi er helt avhengige av frivillige. Det offentlige og offentlig ansatte vil aldri kunne fylle alle behovene, sier hun.

Også institusjonsleder Arnfinn Gisleberg setter pris på innsatsen til de frivillige, både med og uten dyr.

– Det er et viktig supplement til det tilbudet vi kan gi, og vi har hatt et godt samarbeid med blant andre Røde Kors i mange år, sier han.

Dyr spiller en helt spesiell rolle i så måte, mener Gisleberg.

– Det er mye snakk om uro og utagering på et sykehjem, men det skjer aldri når dyr eller barn er på besøk. Da sitter beboerne igjen med en følelse av å ha hatt en god opplevelse, selv om de ikke nødvendigvis husker det som har skjedd, slår han fast.

Kommentarer til denne saken