Gå til sidens hovedinnhold

Listhaug: Egen vaksineproduksjon kan sikre beredskap og arbeidsplasser

Frps Sylvi Listhaug mener Norge må ha egen vaksineproduksjon som kan økes under kriser. Hun mener dette kan sikre både beredskap og arbeidsplasser.

Til VG sier den påtroppende Frp-lederen at flere norske aktører er villige til å investere i produksjonskapasitet i Norge og produsere koronavaksiner på lisens fra legemiddelselskaper.

Til NTB sier Listhaug at dette kan sikre både beredskapen og arbeidsplasser.

– Allerede før pandemien var det knapphet på en del viktige legemidler, så vi må sørge for å ta mer kontroll på dette selv – og sikre produksjon i Norge, sier Listhaug.

Hun sier hun har stor forståelse for at regjeringen har hatt mye å gjøre med håndtering av pandemien, men at vi er nødt til å tenke litt langsiktig.

– Flere hevder at viruset vil være med oss i flere år framover, og at vi kan få stadig flere mutasjoner. Dette gjør at det kan bli behov for å vaksinere befolkningen flere ganger framover.

– Og da må vi sikre produksjon i Norge. Man kan produsere på lisens, hvis man legger til rette for det. Men de som ønsker å investere, er avhengig av forhåndskjøpsavtaler med staten, slik at man får forutsigbarhet.

– Da kan man dekke behovet i Norge. I tillegg kan det bli eksport som bringer inntekter. Det sikrer beredskap og arbeidsplasser, sier Listhaug.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken