– Lime-saken koster 100 millioner

Storaksjon: 9. september 2014 gikk politi og andre kontrollmyndigheter til aksjon mot en rekke Lime-butikker.

Storaksjon: 9. september 2014 gikk politi og andre kontrollmyndigheter til aksjon mot en rekke Lime-butikker.

Artikkelen er over 4 år gammel

LILLESTRØM: Tidligere Romerike politidistrikt vil alene bruke mer enn 70 millioner kroner når Lime-saken avsluttes.

DEL

Det skriver nettavisen dn.no.

Tall avisen har innhentet, viser at Romerike politidistrikt (nå en del av Øst politidistrikt) alene vil ha brukt 70 millioner kroner før rettssaken er over. I tillegg kommer regningen for de 26 forsvarerne og bistandsadvokater.

Mens saken ennå var i en oppstartsfase, hadde domstolene utbetalt 16 millioner kroner til advokater. Hver rettsuke koster over en million kroner i forsvarerhonorar. Totalkostnaden med Lime-saken er med andre ord i ferd med å overstige 100 millioner kroner.

– Jeg tror saken vil komme opp i hundremillionersklassen. Det er ikke utenkelig at den også vil komme opp for lagmannsretten, sier aktor Geir Evanger til DN.

Romerikes Blad har tidligere omtalt de voldsomme kostnadene politidistriktet har på grunn av saken.

Lime-saken er en av Norges mest omfattende straffesaker. Kun under 22. juli-etterforskningen og Nokas-saken har det vært flere etterforskere i sving på én sak. Totalt har 53 personer jobbet med saken.

LES MER: – Stor økonomisk belastning!

Både Skatt Øst, Nav, Kripos, Økokrim og fire andre politidistrikt har vært involvert i etterforskningen. Det er Romerike politidistrikt som har ledet etterforskningen og som alt i alt har tatt de største omkostningene ved saken.

Romerike politidistrikt er tidligere tildelt åtte millioner kroner ekstra til etterforskning av ulike prosjekter som omhandler kriminelle nettverk, blant annet Lime-saken.

I løpet av 2015 har Romerike søkt Politidirektoratet, gjennom Samordningsorganet, om ytterligere økonomisk bistand til etterforskningen og blitt tildelt fire millioner kroner.

Romerike politidistrikt hadde et budsjett på totalt 561 millioner kroner i fjor og 740 årsverk. Cirka 500 av disse er politistillinger og påtalejurister.

Det var i september 2014 at politiet, Skatt Øst og Nav gikk til aksjon mot en rekke Lime-butikker på Østlandet etter mistanke om blant annet grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri av Nav og lånebedrageri.

Den gangen uttalte BI-professor Petter Gottschalk at det kunne ta opp til fem år før etterforskningen er ferdig og rettskraftig dom foreligger.

I disse dager, et drøyt år etter politiaksjonen, går saken i Oslo tingrett. Totalt 13 personer står tiltalt.

Artikkeltags