Minnes i Lillestrøm sentrum 77 år etter at hun ble drept

Minneplakketen til Ruth Maier er montert på veggen til leiligheten hennes i Telegrafbygningen i Lillestrøm sentrum. F.v. Vigdis Solheim, sekretær i Lillestrøm Historielag, Jørn Sindre Amundsen, fungerende leder i Lillestrøm Historielag og Monica Holmen, Prosjektkoordinator ved akershus Kunstsenter.

Minneplakketen til Ruth Maier er montert på veggen til leiligheten hennes i Telegrafbygningen i Lillestrøm sentrum. F.v. Vigdis Solheim, sekretær i Lillestrøm Historielag, Jørn Sindre Amundsen, fungerende leder i Lillestrøm Historielag og Monica Holmen, Prosjektkoordinator ved akershus Kunstsenter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag avduker Akershus Kunstsenter og Lillestrøm Historielag en minneplakett for jødiske Ruth Maier i bygningen hvor hun bodde de siste årene før hun ble depotert og drept.

DEL

− Etter et initiativ fra Akershus Kunstsenter, og i sammenheng med kunstutstillingen «Truth is Flexible», ønsker vi å markere og løfte fram Ruth Maier gjennom en minneplakett, sier Vigdis Solheim, sekretær i Lillestrøm historielag.

Solheim forteller at det er viktig å minnes Ruth Maiers skjebne, som er ukjent i både Lillestrøm - kretsene og for historielaget.

− Historisk er det også viktig å ikke glemme hvordan jødene ble behandlet. Maier, som ofte blir omtalt som «den norske Anne Frank», tilbrakte en stor del av livet sitt i Lillestrøm. Hun ble arrestert kun et par måneder etter at hun flyttet fra Lillestrøm til Oslo, og ble videre deportert og drept i Auschwitz, forteller hun.

Truth is Flexible

Mønstringen «Truth is Flexible» vises i Akershus Kunstsenter og i Lillestrøm by, og omfatter hele 12 kunstprosjekter av ni kunstnere, hvorav fem av arbeidene vises ute i byrommet og resten inne på kunstsenteret.

Monica Holmen, prosjektkoordinator i Akershus Kunstsenter, har jobbet tett med utstillingen den siste måneden.

− Sannhet står i fokus i utstillingen "Truth is Flexible", og tanken bak utstillingen er å åpne opp for diskusjon, og kanskje få folk i Lillestrøm til å tenke over hvilke fortellinger om oss selv og samfunnet som blir stående for ettertiden, sier Holmen.

Leser opp fra dagboka

Liv Kristin Holmbergs prosjekt Til minne om Ruth Maier er del av utstillingen "Truth is Flexible". Holmberg, som for tiden jobber i Berlin, fikk kjennskap til Ruth Maiers liv og poesi gjennom sitt møte med en av litteraturens sterkeste poeter, Gunvor Hofmo, Ruths nærmeste venninne.  

− Sammen med kunstner og kollega Christina Lindgren, har vi reist i Ruth Maiers fotspor, til hennes hjemby Wien, vi har besøkt de stedene hun har bodd, til Trondheim der Gunvor og Ruth dro på historsik vandring, vi har besøkt og samarbeidet med Gaustad sykehus, og reist tilAuschwitz hvor Ruth ble deportert og drept 1. desember 1942, sier Holmberg.

Akershus Kunstsenter og Lillestrøm Historielag avduker minneplakett for jødiske Ruth Maier førstkommende lørdag.

Akershus Kunstsenter og Lillestrøm Historielag avduker minneplakett for jødiske Ruth Maier førstkommende lørdag. Foto:

Holmbergs lydverk, som består av lydopptak fra ulike skjellsettende steder i Ruth sitt liv og opplesninger av utdrag fra Ruth Maiers dagbok, kan oppleves i portrommet i Storgata midt i Lillestrøm.

Åpning av utstilling

– Åpning av utstillingen er førstkommende lørdag klokka 15. Vi håper å se så mange som mulig denne dagen, presiserer Holmen.   

Som del av åpningen vil minneplaketten til Maier bli avduket av Lillestrøm Historielag, før Holmberg vil holde en lysseremoni / minnestund for Ruth Maier som del av sitt kunstprosjekt.

Ruth Maier

  • Ruth Maier er født i Wien, og er østerriksk-jødisk
  • Bodde i Lillestrøm sentrum fra 1939–1942
  • Skrev dagbøker og brev som er bevart i HL-senteret i Oslo
  • Opplevde Krystallnatten på sin 18-årsdag i Wien
  • Akershus Kunstsenter inviterer til utstillingsåpning 23. februar klokka 15.
  • Her vil det bli avholdt en minnestund og avduking av minneplakett.
  • Utstillingen Truth is Flexible vises i perioden 23. februar – 24. mars, og kunstsenteret har åpent onsdag–søndag kl. 12–17.
  • Gratis inngang.
Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags