(NETTAVISEN): Nordic Cinema Group, som eier SF Kino, ble i går solgt til AMC Theaters, som er verdens største kinokjede med store markedsandeler i USA, Storbritannia og resten av Europa. Prislappen er cirka 7,5 milliarder kroner, skriver Bergens Tidende.

SF Kino er en av landets største kinoselskap med drift av kinoer i en rekke norske byer, inkludert Bergen, Stavanger, Sandnes, Lillestrøm, Sandvika og Skien.

Selskapet er altså er eiet av Nordic Cinema Group, som er Nordens største kinokonsern med 30 millioner årlige kinobesøk i de nordiske og baltiske land.

Kinas rikeste mann

AMC Theaters eies av den kinesiske giganten Dalian Wanda Group.

Dalian Wanda eies av Wang Jianlin, som ifølge Forbes er Kinas rikeste mann og verdens 59. rikeste med en formue på rundt 33 milliarder dollar. Han ble kåret til den 43. mest innflytelsesrike personen i verden i 2016 av Bloomberg Businessweek.

Dalian Wanda er dessuten Kinas største eiendomsutvikler. Wang eier dessuten 20 prosent av fotballklubben Atletico Madrid.

– Ingenting å frykte

Konsernsjef i Nordic Cinema Group, Jan Bernhardsson, understreker at deres merkevarer, kinoer og ansatte fortsetter som vanlig.

– AMC er et verdensledende kinoselskap, og vi er stolt over at de har blitt oppmerksomme på oss. De deler våre lange og vellykkede historie, og vår ambisjon om å skape stor kinoopplevelser, skriver han i en epost til Nettavisen.

Han sier at på kort sikt vil ikke oppkjøpet ha få direkte konsekvenser. 

– På lengre sikt vil AMC bidra med ressurser og ekspertise som gjør at vi kan utvikle NCG og SF Kino på en måte som vil komme kinogjengerne til gode, skriver Bernhardsson.