Gå til sidens hovedinnhold

– Lillestrøm fortjener et vikingspel

Artikkelen er over 1 år gammel

Jan Ove Ekeberg har igjenom en årrekke høstet suksess med sine vikingromaner. Nå ønsker lillestrømlingen å skrive et vikingspel – til 1000-årsjubileet da Hellige Olav kristnet romerikingene.

– Slaget ved Nitsund i 1022 er en fantastisk historie. Det var her Olav den hellige kristnet raumerne, som noen av de siste i Norge. Jeg mener derfor at det er et betydelig 1000-årsjubileum vi feirer i 2022, helt på linje med 1814 og 1905.

Jan Ove Ekeberg er full av iver etter å skrive et vikingspel til dette jubileet. Han har allerede forfattet et synopsis på 15 sider.

– Jeg ser for meg et Romeo og Julie-motiv lagt til de faktiske historiske hendelsene, som fant sted ved Nitelvas bredd. Området like ved Nebbursvollen er ypperlig spillarena, sier han.

Nevnt i Snorres sagaer

– Slaget i 1022 finner sted etter at Olav har kristnet Hedmark, Toten, Hadeland og til sist Ringerike. Bøndene på Romerike får høre at helgenkongen etter dette kommer i deres retning, noe de liker svært dårlig, sier Jan Ove Ekeberg.

Han henter fram følgende sitat fra Snorres episke saga om helgenkongen:

«Så kom bondehopen imot ham (Olav) ved ei å som heiter Nittelva. Bøndene hadde en heil hær. Da dei møttes, gav bøndene seg straks til å slåst; men dei rauk snart og hopa attende straks og fekk svolk (pryl) til dei vart folk; for dei tok straks til kristendommen. Kongen for gjennom dette fylket og skildret ikkje frå dei før alle mann hadde teke kristendommen der.»

Måtte bygge kirke

– Av dette kan vi slutte at Olav påla raumerne å bygge en kirke. Trolig var det på samme sted som dagens Skedsmo kirke ligger siden «skeiden» – markedsplassen – lå der. Så kan han kommet igjen året etter for å påse at dette var gjort som han hadde bestemt. Så både 2022 og 2023 er år dette spelet kan ha premiere, mener han.

Kom trolig med skip

Jan Ove Ekeberg så nylig selv Husebyspelene, som tidligere denne måneden hadde sitt vikingspel på Huseby gård på Skedsmokorset – der manusforfatter Turid Lisbeth Nygård tar for seg mye av hendelsene, som bygger opp mot slaget i 1022.

– Jeg synes likevel at området nede ved Nebbursvollen, like ved Nitelva er en svært spennende spillarena. I dette området fant det faktiske slaget sted. Olav kom også trolig opp Øyeren i vikingskip, som var trukket fra Oslo-siden over til Romerike. Kanskje kan vi her alliere oss med en vikinggruppe, som har tilgang til slike skip.

Har allerede skrevet spel

Jan Ove Ekeberg har sett en rekke historiske spel rundt om i Norge. Selv har han skrevet spelet «Birkebeinerprinsen» til Ringsaker kommune, med musikk komponert av sin sønn Ole Magnus Næsbakken Ekeberg, utdannet fra Norges musikkhøgskole.

Han mener Lillestrøm har alle historiske hendelser på plass til at det her kan lages et eget vikingspel.

– Lillestrøm har i tillegg et svært rikt kulturliv, og jeg ser for meg at vi kan trekke veksler på det. Så ser jeg for meg at vi starter i det små, lar det sette seg, og eventuelt bygger det ut etter noen år, sier Jan Ove Ekeberg.

Mangler penger

Lars Otto Ullereng i Lillestrøm kultursenter har vært interessert i et vikingspel i Lillestrøm helt siden Romerikes Blad lanserte ideen i 2016. Men det må ligge en finansiering i bunn.

–Ideen om et vikingspel er veldig god, og vi sier ikke nei til dette for all framtid. Vi har arenaen nede ved Nitelva, der de faktiske hendelsene fant sted, og kultursenteret har apparatet som kan stå bak dette. Men for å trykke på startknappen, må vi ha én million i bunn.

Ullereng håper de ved en senere anledning kan ha såpass økonomiske muskler til å gå videre på arbeidet med et vikingspel i Lillestrøm.

–Men det er nok ikke nå. Så får vi håpe at vi etter hvert kommer tilbake til en mer normal situasjon, sier han.

Kommentarer til denne saken