Gå til sidens hovedinnhold

Se Lillestortinget direkte fra 10.15

Artikkelen er over 5 år gammel

– Lillestortinget er som et stort sirkus. Hele skolen stopper opp i tre dager for å få være med på forestillingen. Det er veldig gøy å være en del av dette , sier «statsminister» Hanna Huseklepp.

Det tredje Lillestortinget i gang

Tirsdag ettermiddag gikk årets Lillestorting av stabelen. Det politiske rollespillet går over tre dager for samfunnsfagsklassene, og politikk- og menneskerettighetsklassene på Lillestrøm videregående skole.

Det var mange spente og engasjerte elever som var samlet i skolens aula, da Lillestortinget 2016 skulle åpnes. En av Stortingets visepresidenter, Line Henriette Hjemdal fra KrF, foretok den offisielle åpningen. I åpningstalen tok hun opp mange viktige temaer innenfor politikk, blant annet hvordan politikk spiller en viktig rolle for demokratiets videreutvikling.

Viktig rollespill

– Politikk er én av nøklene til samfunnsutvikling. Det er viktig at elever lærer hvordan politiske beslutninger tas, og hvordan man kan påvirke politikken. De demokratiske prinsippene vil ikke endre seg, men det vil demokratiet. Det er viktig at elevene lærer om politikk for å kunne vedlikeholde demokratiet på en god måte, sier Hjemdal.

Hjemdal mener at Lillestortinget er et spennende prosjekt.

 – Gjennom god planlegging og gjennomføring av en kopi av Stortinget, får elevene lære de demokratiske spillereglene. Elevene som deltar på prosjektet, har en fordel når det kommer til politikk senere. De ligger foran mange andre, fordi de har fått jobbet mye med politikk over lengre tid, forteller hun.

Står ikke for egen politikk

Regjeringen vil møte på mange utfordringer de neste dagene. Ingen av de ni regjeringsmedlemmene «fører» Høyre- eller Frp-politikk til vanlig, som er den politikken de skal føre under Lillestortinget. Elevene må derfor legge fra seg alt av personlige meninger i denne perioden, og jobbe ekstra hardt for å argumentere og forsvare Høyre og Frp sin politikk.

– Det blir utfordrende å føre en politikk som er annerledes enn den jeg står for. Jeg er litt nervøs for å forsvare det jeg er uenig i, men samtidig så tror jeg at det blir morsomt, sier Petter Nilsen som er Lillestortingets kunnskapsminister.

Innvandring- og integreringsminister Milla Ødegaard, ser fram til å lære mer under debattene.

(Saken fortsetter under bildeserien)

Bildeserie

Lillestortinget

– Debattene blir det mest lærerike under rollespillet. Det er interessant å sette seg inn i, og forstå en politikk jeg ikke står for, forteller Ødegaard.

Statsministeren Hanna Huseklepp deltok også i fjorårets Lillestorting. Hun har gledet seg til å få være med på rollespillet en gang til.

– Jeg gleder meg til å se hvordan Lillestortinget har utviklet seg fra i fjor. Det er som et stort sirkus hele skolen stopper opp i tre dager for å få være med på. Det er veldig gøy å være en del av det for andre året på rad, sier Huseklepp. 

Hun forteller også at en av utfordringene under rollespillet, er å omstille seg til å føre Høyre- og FRP-politikk, noe Nilsen og Ødegaard også er enige i.

De tre elevene er politisk aktive til vanlig. Nilsen holder seg utenfor partipolitikk i de Partipolitisk Nøytrale. Huseklepp er også med i de Partipolitisk Nøytrale. I tillegg er hun aktiv i AUF. Ødegaard har vært politisk aktiv i AUF i tre år, og leder i Nittedal AUF i to og et halvt år.

Internasjonal politikk

Drømmene til ungdommene er store innenfor politikk. Ødegaard interesserer seg både for norsk og internasjonal politikk. Ønsket hennes er å klatre seg oppover i politikken, og jobbe med det senere. Huseklepps store drøm og interesse, er å få jobbe med internasjonal politikk. Nilsen har også lyst til å jobbe med politikk når han blir eldre.

– Om jeg finner et politisk parti jeg er enig med, kunne jeg ha tenkt meg å bli statsminister, sier han.

26 proposisjoner ble presentert av Huseklepp på tirsdag. Skolens partigrupper måtte ta standpunkt til disse senere på dagen. Proposisjonene Huseklepp selv ønsker å prioritere under rollespillet, er å få mer synlig politi i gatene, og lovpålagt psykolog i videregående opplæring.

Ødegaard prioriterer å begrense trygdeordningene, og ha strengere krav til familiegjenforening. Hun tror at det er to proposisjoner som kommer til å skape mye debatt blant elevene.

 

Kommentarer til denne saken