Ny «regjering» skeptisk til Trump

ROLLESPILL: Statsminister ved Lillestortinget 2017 Marcus Andre Holst-Pedersen under intervju med Linn-Sofie Eriksson (t.h.) og Amalie Benjaminsen (t.v.). FOTO: ANDREAS LEKANG

ROLLESPILL: Statsminister ved Lillestortinget 2017 Marcus Andre Holst-Pedersen under intervju med Linn-Sofie Eriksson (t.h.) og Amalie Benjaminsen (t.v.). FOTO: ANDREAS LEKANG Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Den nye regjeringen i rollespillet LilleStortinget på Lillestrøm videregående skole er usikker på det videre samarbeidet med USA.

DEL

Lillestortinget på Lillestrøm vgs. En ny regjering er valgt for Lillestortinget 2017 med Marcus Andre Holst-Pedersen (18) som statsminister. Holst-Pedersen sier at regjeringen ennå ikke er blitt enige om hvilke saker som kommer til å oppta dem, men han er svært fokusert på å bedre Norges internasjonale samarbeid.

Videre forteller han at han er svært positiv til samarbeide mellom Høyre/Frp og Venstre/KrF, samt andre partier, noe han begrunner med at «det er ingen tidspunkt i norgeshistorien hvor det har vært større behov for at Norge står sammen».

VIKTIG TRIO: Her er tre viktige stastråder fra Lillestortinget 2017. Fra venstre: Utenriksminister Christina Maria Nes Nunez, Statsminister Marcus Andre Holst-Pedersen og Finansminister Rauand Ismail.

VIKTIG TRIO: Her er tre viktige stastråder fra Lillestortinget 2017. Fra venstre: Utenriksminister Christina Maria Nes Nunez, Statsminister Marcus Andre Holst-Pedersen og Finansminister Rauand Ismail. Foto:

Skattekutt

Leder for Frp og finansminister i Holst-Pedersen-regjeringen, Rauand Ismail (17) ønsker å stimulere næringslivet ved å kutte skatter og avgifter som hindrer oppstart av bedrifter i Sørøst-Norge. Ismail sier at som FrpP-politiker i en Høyre/Frp-regjering ønsker han å få viljen sin angående sakene som omhandler lavere skatter og mindre avgifter til folket, som de gikk til valg på.

Utenriksminister, Christina Maria Nes Nunez (19) ønsker «selvsagt» å prioritere vår tilknytning til verden utenom Norge, spesielt i forhold til den nye presidenten I USA, Donald Trump. Hun sier det er viktig å etablere vårt forhold med USA, samt EU og andre deler av verden, og at det er visse saker som er nødvendig å diskutere. Videre var hun usikker på om regjeringen ønsket å samarbeide, eller ta avstand til den nye amerikanske regjeringen, selv om hun anerkjente at USA var «en viktig samarbeidspartner».

Fakta LilleStortinget

Demokratiprosjektet LilleStortinget går av stabelen på Lillestrøm videregående skole for fjerde gang. Første gang var i forbindelse med 2013 og Grunnlovsjubileet i 2014.

LilleStortinget er et samarbeid mellom Lillestrøm VGS, Eidsvoll1814, Romerikes Blad og Mediebedriftenes Landsforbund.

Det politiske spillet, arbeidet i partigrupper, komiteer og regjering er lagt så tett opp til hverdagen på Løvebakken som mulig og inngår i medie- og samfunnsfagopplæringen på skolen.

Denne artikkelen er et elevintervju med statsministeren og regjeringens politiske ambisjoner i rollespillet.

Filip Degrassi Westad (18), justisminister, meddeler at de ennå ikke har funnet ut hvilke saker de ønsker å jobbe med. For øyeblikket ønsket han ikke å kommentere på hvilke saker han ville framheve.

STRENG, MEN RETTFERDIG: Innvandring- og integreringsminister ved Lillestortinget 2017, Hans Jordhøy. FOTO: ANDREAS LEKANG

STRENG, MEN RETTFERDIG: Innvandring- og integreringsminister ved Lillestortinget 2017, Hans Jordhøy. FOTO: ANDREAS LEKANG Foto:

- Jeg ønsker å føre en streng, men rettferdig innvandringspolitikk, sier innvandring- og integreringsminister Hans Jordhøy (18). Han utdyper videre at han ønsker å minke innvandringen og heller bidra mer i nærområdene.

Privatisering

Helseminister Emma Arthur (18) ønsker hovedsakelig å fokusere på privatisering av helsevesenet. Dette ønsker hun å utnytte til det beste for folket. Arthur vil ikke uttale seg om andre saker som kommer til å være viktig før de har kommet sammen som en regjering, men tror at abort kommer til å bli et viktig tema som vil diskuteres.

Frivillig sidemål

Fraværsgrensa er en sak som kunnskapsminister Ingrid Gjevre (17) fokuserer på. Hun er selv for fraværsgrensa, men sier hun ønsker et kompromiss eller en mellomløsning. Andre saker Gjevre vil ta opp omhandler karakter fra 5. klasse og frivillig karakter i sidemål. Hun forteller at hun ikke har bestemt hvor hun står angående sidemålskarakter og var usikker på deler av eventuell gjennomføring, for eksempel om sidemål fortsatt burde være i pensum, eller om det blir et frivillig valgfag.

Ylva Michaelsen (miljø og energiminister) og Elias Peltomaa Beisvåg (forsvarsminister) hadde dessverre ikke mulighet til å være til stede under intervjuene, men man kan med trygghet si at Holst-Pedersen-regjeringen er ambisiøs og svært positive til samarbeid med andre partier.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken