Gå til sidens hovedinnhold

LilleStortinget fikk storfint besøk

Stortingspresident Tone W. Trøen ønsker å oppmuntre unge folk til å engasjere seg politisk og mener at LilleStortinget på Lillestrøm videregående skole er en god øvelse for dette.

Lillestortinget er et politisk rollespill som er blitt en viktig tradisjon på Lillestrøm . Det ble startet i forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014, med Romerikes Blad som en samarbeidspartner. I år er den 7. gangen skolen arrangerer LilleStortinget.

Redaktøren for skoleavisa Snileposten, Silje Hartold Lillehagen, synes dette politiske rollespillet er veldig lærerikt.

– Jeg tror at dette prosjektet kan inspirere mange til å engasjere seg i samfunnsdebatter, noe jeg anser som svært viktig. Politikk, og forståelse av demokratiet, er en viktig del av utdanningen vår. Jeg oppfatter at LilleStortinget skaper et større fellesskap mellom elever på Lillestrøm Videregående, hvor vi også lærer oss å lytte, diskutere og samarbeide. Jeg synes det er utrolig kult og lærerikt prosjekt.

Vil ha portforbud

En av regjeringens viktige saker i Lillestortinget er et portforbud. Statsminister Sigurd Brodshaug Østrem (H) mener at det er kritisk å sette et portforbud i denne perioden. Han sier at smitten er ganske høy, og dette tiltaket kun skal brukes når smitten er kritisk høy.

– Det er ikke ment som en begrensing i folkets hverdag, men heller bruk i korte tidsperioder, talte han til LilleStortinget.

Regjeringen Østrem har la ut en proposisjon om å sette portforbud mellom klokken 18.00 og 06.00 på steder som har særlig høyt smitteuttrykk. Det er de ulike kommunene som vil bestemme om de vil sette inn portforbudet. Regjeringen foreslår en midlertidig lovendring som utgår fra 01.07.2021.

Opposisjonspartiene og Frp stemte ned portforbudsforslaget etter en debatt på knappe 20 minutter. Avstemningen ble 84 imot og 80 for.

-Vi må styrke nordområdene

Regjeringen Østrem vil beskytte innbyggerne, så statsministeren vil styrke nordområdene. Han sier at Russland siden 2010 gjennomført en storstilt opprustning og modernisering i Arktis.

Han mener at Norge må sørge for økt tilstedeværelse og økte militære ressurser i nordområdene. Østrem vil at Norge oppfyller NATOs mål om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar.

Engasjerte elever med fokus på smittevern

Dagfinn Tvedt er avdelingsleder på medier og kommunikasjon og ansvarlig for direktesendingen av LilleStortinget på skolenes egen Youtube-kanal. Han er glad for å se engasjerte elever, både som politikere og bak kameraene som mediefolk. Han er også veldig opptatt av at smittevernreglene overholdes.

– Elevene er mye mer forsiktige, og forholder seg til smittereglene som Lillestrøm kommune har kommet med. Vi har kun 20 elever i Stortingssalen og resten er i klasserom fordelt rundt om på skolen.

Han forteller at elevene var veldig nervøse i starten, men etter hvert som de har jobbet med sakene så er de blitt mye mer komfortable.

– Det er flott å se at de utvikler seg, og dette gjør det mer spennende i debattene.

Presidentens ønske

– Politikk får betydning for oss alle, sa stortingspresident Tone Willhemsen Trøen i sin tale til Lillestortinget 2021. Hun sa at et det er et stort ansvar å tre inn som regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter og det må tas med høyeste alvor i rollespillet.

Trøen sa at hun har spesielt opptatt av å oppmuntre unge folk til å ta i bruk det rommet for deltakelse i politiske saker. Hun mener at Lillestortinget er en god øvelse for dette.

Partilederdebatten

Under partilederdebatten var proposisjonen å innsette karakter fra 5. klasse en stor uenighet mellom partiene. Høyre, Venstre og Frp for karaktersetting fra 5. klasse, mens Senterpartiet, Ap, KrF, Rødt, MDG og SV er imot.

Diskusjonen ble etter hvert ganske opphetet, og elevene fikk satt debattkunnskapene sine på prøve.

Det digitale LilleStortinget ble avsluttet fredag. Nå er det ett år til neste kull får prøve seg. Forhåpentlig med åpen skole og fysisk deltakelse for alle i skolens ærverdige aula.

Kommentarer til denne saken