– Jeg har nemlig brukt en såkalt snøapp til å legge på snødryss i bildet, sier vinneren. Jeg pleier ikke å gjøre det, men ville bare teste ut funksjonen.

Bildet av hesten har hun tatt på Losby i Lørenskog under en skogstur før jul.

– Jeg så hesten stå der og tenkte at dette er et flott motiv, sier Thomassen.

Hun fattet interesse for foto for fire år siden. Det var da hun opprettet konto på Instagram.

– Jeg begynte å legge ut noen bilder, og fikk mange positive tilbakemeldinger. Jeg fikk noen følgere og dermed ble jeg hektet.

En av sidene hun følger heter «instagrammers Oslo». #Igersoslo arrangerer egne fototreff. Der er Grethe Thomassen selvskreven.

– Jeg synes det er motiverende å være med på disse treffene. Der møter jeg de som følger meg på Instagram. Vi kan være opp mot 40 ivrige hobbyfotografer som møtes. Søndag var vi en stor gjeng på Fetsund Lenser, forteller den ivrige fotografen. Det er lettere å bli inspirert til å ta bilder når jeg er sammen med mennesker som har samme lidenskap.

– Det er ikke alltid familien min er like interessert i å stille opp når jeg tar fram kameraet. På fototreffene har vi med modeller. Vi snakker om foto og utveksler kunnskap, sier hun.

På grunn av fototreffet på Lensene, har #rb fått inn uvanlig mange fine motiver fra de flotte omgivelsene i Fetsund.

Den fotointeresserte damen fra Skjetten synes Instagram er en bra plattform å være på.

– Jeg liker å være aktiv der. Hver gang jeg har publisert et bilde er jeg nysgjerrig på kommentarene jeg får. Jeg bruker også litt tid på å gå gjennom bildene til dem jeg «følger».

Grethe har nesten alltid med seg kamera. Enkelte ganger bruker hun bare mobilen, men Sony NEX-6 -kameraet er hennes favoritt.

– Hva er ditt beste fototips?

– Det må være å fange en god stemning, og ønske å fortelle noe med bildet.

– Når du legger ut et bilde på Instagram er det viktigste at du selv er fornøyd. Ikke vær så opptatt av hva andre mener, og vær stolt av bildet du har tatt. Grethe Thomassen vinner månedens bilde for januar og får tilsendt 20 flaxlodd.

I tillegg er hun med i vurderingen av årets beste bilde og har dermed mulighet til å vinne fotoutstyr til en verdi av 5.000 kroner.

Toms fototips

Jeg har hatt gleden av å presentere fototips den første lørdagen hver måned i 2016. Det vil jeg fortsette med. For gode fototips kan ikke gjentas ofte nok. Derfor kommer det av og til fototips dere kanskje har lest før.

Hvis du har lyst til å bli en god fotograf, så kan ikke tips og råd repeteres for ofte. Og kanskje viktigst av alt: du må ut og fotografere! Ta mange eksponeringer og ikke glem å ha det morsomt når du tar bilder.

Her er mine 9 tips til dere ferske fotografer der ute:

1. Gå tett på motivet. Som regel kan du gå tettere på den eller det du fotografer. Ha fokus på det du mener er viktig.

2. Kom deg ned i «barnehøyde». Tar du bilder av barn og kjæledyr så må du gå ned på deres nivå. Bildene får et mer personlig preg. Du ser at du får mer kontakt med barnet. Hvis du står og fotograferer ned på barnet kan bildene bli mer upersonlige.

3. Bruk blits når du fotograferer utendørs. Du får som regel bedre bilder om du bruker blits når du fotograferer ute. Hvis du fotograferer i motlys, letter du opp ansiktet med en blits. Lyset letter opp skyggepartier.

4. Kreativitet. Vær kreativ med kameraet ditt. Test ut uvanlige vinkler, bruk lyset. Se etter linjer og sterke farger og du vil garantert få en god fotoopplevelse. Ingenting er feil i denne prosessen.

5. Lys er viktig. Å fotografere betyr å tegne med lys. Test ut hvordan lyset fra et vindu treffer ansiktet til den du portretterer. Lek med skygge, og jobb med å fotografere i motlys. Hvis du tar bilde av flere mennesker, så forsøk å få så likt lys som mulig på dem.

6. Tenk bakgrunn. Rydd opp i bakgrunnen før du tar bilder. Ta et testbilde. Ser det greit ut? Hvis ikke må du flytte på motivet ditt eller rydde opp den støyende bakgrunnen. Sørg i hvert fall for at det ikke stikker opp flaggstenger og busker bak hodet til den du tar bilder av. Tenk helhet.

7. Bli kjent med kameraet ditt. Det kan være greit å ha lest bruksanvisning på kameraet,

og at du har testet noen av de viktigste funksjonene før du kaster deg ut i fotograferingen.

8. Fang øyeblikket. Hvis du ønsker å bli en habil fotograf, er det greit å ta med kameraet overalt. Da klarer du kanskje å fange noe spesielt gjennom linsa som smil, følelser og morsomme situasjoner.

9. Fotoutstyr er langt fra det viktigste, men kjøp gjerne et lyssterkt fastobjektiv. (For eksempel en 50 mm f/1.8). Du trenger ikke det dyreste kamerautstyret for å ta gode bilder.

Tom Gustavsen, fotograf i Romerikes Blad