– Jeg så motivet før jeg tok bildet, og tenkte; nå har jeg fanget et blinkskudd, forteller Marthe Ruud fra Eidsvoll. Hun er måneds vinner for september med bildet av gutten som er brudesvenn.

Marthe har tatt bilder mesteparten av livet, men virkelig interessert ble hun først for rundt ti – tolv år siden. Etter hvert har hun funnet ut at hun elsker å fotografere barn.

 

– Hvorfor?

– Det skjer så mye rundt barna. Det er vanskelig å fange de rette øyeblikkene, men når du klarer det blir bildene som regel gode, forklarer Marthe Ruud.

Kameraet hun bruker er en Canon eos 7D.

– Men jeg bruker fortsatt mobilen like mye. Spesielt til hverdagsbildene, forteller hun.

Men det blir ikke bare hverdagsfotografering. Hun har tatt konfirmantbilder og barnebilder. Bare i år har hun tatt bilder i to bryllup.

Brudesvennen i vinnerbildet heter Elias Syrstad og er sønnen til naboene som giftet seg i august.

– Jeg understreker alltid at jeg ikke er proff, men oppdragene får jeg jo fordi folk har sett bildene mine. Hun håper at bildene hun tar, vekker noen følelser hos dem som ser dem. Bildet av brudesvennen gjør nok det, smiler hun.

Bildene hun er mest fornøyd med, legger hun gjerne på Instagram. Hun poster ofte bilder flere ganger i uka. Marthe fryder seg over at ikke alle vet hvem som skjuler seg bak pseudonymet «Martha». Hun bruker nemlig ikke sitt virkelige navn på Istagram.

– For meg er det viktig at folk liker det jeg gjør fordi resultatet er bra, ikke fordi at det er jeg som har tatt bildet.

Eidsvollingen er mest opptatt av å fange et øyeblikk eller en stemning. Derfor hender det ofte at hun må stoppe på vei til jobb for å fotografere noe hun har sett langs veien. Kameraet har hun alltid med.

– Jobben min som familieterapeut i Eidsvoll kommune kan ofte være tung og litt trist. Da er det godt å kunne koble av på fritiden med å utforske farger og komposisjoner gjennom kameralinsa, avslutter Marthe.