Jan Widén (62) fra Strømmen kjøpte seg kamerautstyr for å komme seg opp av sofaen. Det endte med fototur til Svalbard og dette blinkskuddet.

Jan Widén fra Strømmen er kåret til månedens vinner for august i fotokonkurransen «Lesernes bilder». Bildet av fuglelivet ved et isbreen er tatt i Smeerenburgfjorden på Svalbard.

– Vi var 60–70 fotografer som reiste på en firedagers tur til Svalbard sammen med bladet Digitalfoto, forteller den fornøyde fotovinneren.

 

Bildet av isfjellet og fuglene er tatt med en Tamron 150 – 600 mm linse på 400 meters avstand.

Brukte du stativ?

– Nei, bildet er tatt håndholdt og i en båt. Men det ble skarpt. Isbreen er over 40 meter høy og det er en viss fare for at den kan kalve, derfor må båtene ta sine forholdsregler og ikke gå nærmere enn 400 meter, sier Widén.

Jan Widén tok en del bilder i ungdommen, men fotointeressen forsvant, helt til han måtte finne et påskudd for å komme seg opp av sofaen og ut i naturen.

Først kjøpte han fiskeutstyr, men veien tilbake til treseteren i stua viste seg å være kort. I vinter investerte han derfor i et canon-kamera og en telelinse.

Har du kommet deg ut av sofaen?

– Hehe. Ja, det har hjulpet. Jeg er blitt skikkelig bitt av basillen igjen. Etter Svalbard-turen, har det blitt noen fototurer på Romerike, kan Jan Widén fortelle.

Hans nyinnkjøpte kamera fikk kjørt seg skikkelig på Svalbard. Over 1000 eksponeringer ble det av naturen og dyrelivet på øygruppen som ligger midt mellom Fastlands-Norge og Nordpolen.

Hva liker du best å fotografere?

– Det må bli naturbilder. Portretter er jeg ikke så interessert i. Etter at jeg gikk til anskaffelse av en Tameron telelinse har det blitt mye bilder av fugler. Det er moro men veldig vanskelig og få gode bilder av fugler. Den store drømmen er å ta bilde av ørn, innrømmer han.

Ditt beste fototips til RBs lesere?

– Det må være å ha med seg kameraet overalt. Folk har jo alltid med seg mobilen og den tar jo gode bilder. Men jeg sverger til speilrefleksen, avslutter han.

Månedens vinner får 20 flaxlodd og er samtidig med i konkurransen om å bli årsvinner av «lesernes bilder». Årsvinneren får fotoutstyr til en verdi av 5.000 kroner.