– Jøss, så bra. Det var overraskende og morsomt. Dette setter jeg virkelig pris på, sier Mona Lisa Melhus Lilleøen (47), når Romerikes Blad gjør henne oppmerksom på at bildet hennes er blitt månedens bilde for desember i fotokonkurransen.

Det er ikke så lenge siden dama fra Eidsvoll begynte å ta bilder. Hun har et gammelt speilrefleks som hun ikke greide å bruke. Derfor startet det hele med et mobilkamera.

– En proff fotograf kommenterte at jeg hadde blikk for gode motiver. Han inspirerte meg veldig. I tillegg hjalp han meg med å forstå innstillingene på Canon-kameraet mitt, sier Mona Lisa.

Etter det har det bare blitt flere og flere bilder.

Den fotoglade eidsvollingen synes fotograferingen har blitt en kjempefin hobby og interessen for foto fikk hun allerede i tidlig alder fra sin far som var en ivrig fotograf.

– Jeg har jo alltid tatt bilder selv, men jeg har aldri tenkt noe særlig på motivene mine før det siste året, forteller hun.

– Nå finner jeg virkelig mening i å ta bilder. Jeg bruker det som terapi. Når jeg er ute å fotograferer og finner et flott motiv, synes jeg det er fint å kunne dele det med andre, sier hun.

Gjennom den digitale framkallingen av bildene hun tar, liker hun å tenke at motivene framkaller en følelse hos andre.

På spørsmål om hun er aktiv og legger ut bilder på Instagram, er svaret ja.

– På Instagram får jeg bekreftelse på bildene jeg legger ut. Det er gøy! Tilbakemeldingene jeg får er viktig for meg.

Noen ganger er det vanskelig å skjønne at bildet ditt er bra før du hører det fra andre. Når du ringer meg nå, så får jeg en sånn følelse at bildet mitt virkelig er bra, humrer hun.

I tillegg å legge ut bilder Instagram, sender hun gjerne inn til fotokonkurranser.

– Det synes jeg er en fin måte å få inspirasjon på.

Etter at Mona Lisa ble bitt fotobasillen for et drøyt år siden, har hun nesten alltid kamerabagen med.

– Hvis jeg er ute på tur med noen, hender det at jeg må rope, stopp! Da har jeg oppdaget et motiv eller ett spesielt lys jeg bare må ta bilder av.

Jeg elsker natur. Derfor er naturbilder det jeg liker best å fotografere. Det kan være alt fra skog til små tjern. I tillegg synes jeg bildene blir spennende med forskjellig lys og skygger, sier hun.

Hobbyfotografen tar egentlig bilder av det som dukker opp.

– Det er jo så vakkert overalt og jeg leter etter wow-øyeblikkene!

Selv om Mona Lisa Melhus Lilleøen bare har tatt bilder ett års tid, har hun klare tanker om hva du bør gjøre for å bli en bedre fotograf:

1. Du må tenke på hva du tar bilder av.

2. Pass på hvor du plasserer motivet i søkeren.

3. Det er lurt å ha et stativ.

4. Fotografer det som er vakkert.

5. Hvis du ønsker å ta ting litt lengre, så kjøp et godt bilderedigeringsprogram.

6. Rett opp bildene dine. Horisonten skal være rett.

7. Knips i vei av det du liker selv.