Ellen Laugen (51) fra Eidsvoll har tatt bildet som vi har kåret til månedens vinner i RBs fotokonkurranse for mai. Det er andre gang hun vinner.

– Ideene til mine litt dystre motiver dukker gjerne opp når jeg hører på musikk. Det kan være en tekstlinje eller rett og slett stemingen som gjør at jeg bare må ut med kameraet mitt, sier Ellen Laugen.

Dama fra Gullverket i Eidvoll er en ivrig amatørfotograf og jobber til daglig hos Eidsvoll Naturstein, der vinnerbildet er tatt.

– Det er så fint lys og naturlig lys i verkstedet der vi blant annet skjærer ut gravstøtter. Jeg har lenge tenkt at der vil jeg fotografere. I påsken fikk hun med seg Petter Kjærnsbeck som stilte opp som modell til motivet.

– Selv om det ikke alltid er like lett å komme på ting å fotografere, surrer det som regel mye opp i hodet mitt, smiler Ellen Laugen.

Hun liker dystre og litt mørke bilder.

Soloppgangsbilder derimot tar hun ikke, men streber etter å være så kreativ som mulig.

– Jeg fikk interessen for foto da jeg hadde det som valgfag på skolen. Etter skolen ble det ikke noe særlig fotografering før jeg begynte å ta bilder med mobilen. I 2012 fikk jeg et lite kompaktkamera av mannen min. Med ixus-kameraet vant jeg en fotokonkurranse i Dagbladet. Der var premien et speilrefleks, da var det gjort.

I tillegg til at hun ofte er ute med kameraet liker hun å se på bilder tatt av andre fotografer. Det gir henne enorm inspirasjon. Hun fikk øynene opp for en norsk fotograf som heter Kate Endresen.

– Hun er dyktig, vi har litt av den samme stilen, selv om jeg hadde fotografert en stund før jeg så hennes bilder, sier Ellen.

Ellens favorittfotografer er russiske Elena Schumilova og Morten Krogvold.

– Jeg har ikke noe mål om å bli som dem, men jeg har klart å skapt min egen stil.

– Den største utfordringen er å lyssette bildene jeg tar. Jeg bruker ikke blits, det har jeg ikke noe greie på. Naturlig lys derimot, har jeg sansen for.

Til bildebehandligen bruker hun programmet Photor.

- Jeg er ikke så dreven på behandlingen av bildene mine heller, men synes det har blitt mer gøy å redigere bilder etterhvert, sier hun.

Ellens fototips til RBs lesere: Gå ut å ta masse bilder og ikke minst; ha det morsomt.

- Selv om jeg stort sett har dystre og mørke motiver, så har jeg det veldig morsomt når jeg er ute og tar bilder. Det er viktig, avslutter hun.

Månedens vinner av fotokonkurransen får 20 flaxlodd, og får muligheten til å være med i utvelgelsen av årets beste bilde, der vinneren får fotoutstyr til en verdi av 5.000 kroner.