Lene Kilde var opptatt med å pakke nest siste kasse da RB besøkte henne i verkstedet på Blaker Skanse for en tid tilbake. Skulpturene skal stilles ut Hiro Hiro Artspace i Taipei, og planen var at Kilde og en jentegjeng på ti skulle reise etter og være tilstede på åpningen 11. april. Koronaviruset var på det tidspunktet «langt unna». Så lenge det var lovlig og praktisk mulig var Kilde innstilt på å reise. Nå er en slik reise noe som hører fortiden til. Enn så lenge.

Alle skulpturene solgt

Én ting er i hvert fall sikkert i disse usikre tider; skulpturene skal ikke tilbake til Norge etter endt utstilling. Galleriet har kjøpt 20 skulpturer og det er selvfølgelig stas. Veldig stas – og lørdag 11. april er det klart for vernissage uten kunstneren til stede.

Kilde har fått i oppgave å filme seg selv der hun inviterer og ønsker velkommen. I videosnuttene skal hun fortelle hvorfor hun ikke er der, minne om at syke må holde seg hjemme, informere alle som besøker galleriet om at de må sjekke om de har feber før de går inn i galleriet, og minne om maskepåbud. Termometer blir å finne på utsiden av galleriet.

Kilde forteller at galleriet i hovedstaden Taipei er ganske nytt og at det drives av to kunstinteresserte samlere. Galleriet har tidligere stilt ut noen av Kildes skulpturer på en kunstmesse. Ifølge galleristene i Taiwan ble Kilde omtalt i et kunstmagasin som en av 20 up and coming artist in Asia.

– Umulig å vite hva dette innebærer, jeg kjenner ikke magasiner i Taiwan. Men det er fint å samarbeide med det galleriet, de er hyggelige og svarer raskt, sier Kilde.

En titt innom galleriets nettside viser at de har blant andre samtidskunstneren Yayoi Kusama i stallen.

Selger i mange land

Lene Kildes skulpturer er å finne i flere land. Hun er fast i gallerier i Beirut, Hellas, Danmark og Frankrike. I Norge leverer hun jevnlig til Galleri Ramfjord i Oslo. Hun jobber lange dager hele uka for å holde tritt med etterspørselen.

–Jeg banket på mange dører uten å komme inn. Nå er jeg inne flere steder, og det på grunn av Instagram. Også Galleriet i Taiwan tok kontakt på Instagram, sier Kilde.

I 2015 førte Kildes eventyrlyst og skapertrang hennes skulpturer til «Grenada Underwater Sculpture Park» i Det karibiske hav. I forbindelse med masteroppgaven i produktdesign på Oslo Met på Kjeller tilrettela Kilde for en mer effektiv og helsevennlig metode for matlaging i Uganda. Resultatet ble at mange kvinner byttet ut tradisjonelt bål med en Lene Kilde-ovn.


Reiser senere

Nå er det skulpturer i kobbertråd og betong som gjelder. Lene Kilde forteller at de fleste skulpturene hun har sendt til Taiwan er vel framme i galleriet. Nest siste sending med seks skulpturer er ikke på plass. Forhåpentligvis er de bare litt forsinket.

– Galleriet er veldig fornøyd med skulpturene de har mottatt og sier det er greit og at ikke alle skulpturene er kommer fram. De vil derfor bytte om på skulpturene underveis i utstillingsperioden, sier Kilde.

I verkstedet på Blaker Skanse fortoner hverdagen seg som før med lange arbeidsdager. At Lene Kilde ikke kan reise til Taiwan synes hun selvfølgelig er kjedelig. Men andre har det mer trøblete enn henne, påpeker hun.

– Jeg er ikke blant de som skal klage. Mange kunstnere må avlyse sine utstillinger, sier hun.

Når det gjelder galleriet i Taiwan er hun sikker på at det blir tur på henne og jentegjengen i framtiden.

– Galleriet og jeg fortsetter samarbeidet og det blir nye muligheter, sier hun optimistisk.