Både brannvesenet og politiet måtte rykke ut til en mindre gressbrann ved Kurland skole tirsdag.

– Der har noen ungdommer lekt med fyrstikker på stedet. Det endte med at de tente på gresset, sier operasjonsleder Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt.

Ungdommene skal være i begynnelsen av tenårene.

– Foreldrene til guttene måtte komme og hente dem, sier Aas.

Meteorologisk institutt har gått ut med gult farevarsel over det meste av Østlandet.

 

– Vær forsiktig med åpen ild. Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, lyder oppfordringen fra Meteorologisk institutt, ifølge NTB.

I overgangen mellom vinter og vår og før vegetasjonen blir grønn, blir skogbunnen fort veldig tørr uten nedbør. Gammel kvist på bakken og tørre kratt gjør også at brannfaren øker, advarer Norsk brannvernforening.

 

– Under sånne forhold skal det bare en ørliten gnist til før naturen står i lys lue. Særlig om det blåser i tillegg, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Han advarer mot å gjøre opp ild i skog og mark før det kommer påfyll av nedbør.

– Det gjelder også bruk av engangsgrill. Generelt mener vi at engangsgriller er et lite egnet produkt for bruk i skog og mark, både på grunn av brannfaren og av hensyn til miljøet, sier han.

Han minner også om at bålforbudet snart trer i kraft. Fra mandag 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog eller annen utmark uten tillatelse fra kommunen.