22. juli-kommisjonens oppgave er å gi en samlet og usminket framstilling av det som skjedde denne dagen i regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya. Den er ingen granskingskommisjon og har ikke til oppgave å peke ut syndebukker. Derimot kan kommisjonen komme med anbefalinger til tiltak der den avdekker svakheter i måten samfunnssikkerheten blir ivaretatt på.

I morgen er det 100 dager siden de grusomme terroranslagene som kostet 77 personer livet, skadet mange og medførte store materielle ødeleggelser. De som opplevde terroren direkte eller har oppgaver i tilknytning til rednings- og antiterrorarbeid, har allerede utallige ganger tenkt gjennom hva de kunne gjort annerledes for at flere liv kunne reddes og terrorplanene bli avslørt.

Kommisjonen har varslet at den vil spørre AUF-leder Eskild Pedersen og de andre som var med på den mye omtalte fergeturen, om det som skjedde. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) slipper heller ikke unna med å levere egne evalueringer, men må svare kommisjonen direkte. Dette er en viktig, nødvendig og klok tilnærming fra kommisjonens side.

Derimot er det ikke like mye klokskap å finne hos enkelte nettdebattanter som nærmest peker ut dem som flyktet med Utøya-fergen «MS Thorbjørn», som medansvarlige til at så mange ungdommer ble drept på øya.

De som berget livet sitt på denne måten, gjorde det de fleste i en tilsvarende situasjon ville gjort. Kapteinen på fergen hadde minutter før med egne øyne sett sin kone bli kaldblodig likvidert. Hva annet var mer naturlig for ham enn å få med seg parets to døtre og komme seg i sikkerhet sammen med de andre som var om bord i båten? «MS Thorbjørn» forlot ingen på eller i nærheten av brygga. De som var om bord hadde på det tidspunktet ingen anelse om hva som foregikk, men skjønte selvsagt at det var svært farlig å bli værende.

De som opplevde terroren på nært hold i Oslo og på Utøya, fortjener minst av alt å bli utsatt for etterpåklokskapen til alle som sitter godt beskyttet foran en dataskjerm og et tastatur og lager tankespinn om andre mulige hendelsesforløp.