Uverdig deportasjon

Artikkelen er over 12 år gammel

Deportasjonen onsdag morgen handler ikke om vern av gutten, men om norsk grensevern.

DEL

Klokka 06.00 onsdag morgen hentet norsk barnevern 13-årige Ashok hjemme hos fosterforeldrene i Lørenskog, og satte ham på fly til hjemlandet Sri Lanka. Utlendingsnemnda mener å ha sikre holdepunkter for at mor og søsken er i live, men har ikke funnet dem. Derfor har nemnda bestemt at gutten som kom illegalt til Norge som 9-åring, leveres tilbake til en bestemor og en rusbelastet bestefar som har sagt til TV2 at de er for syke og fattige til å ta vare på ham. Utlendingsnemnda legger imidlertid vekt på at besteforeldrene ikke formelt har trukket tilbake en tidligere erklæring om at de vil ta vare på barnebarnet. Faren antas å være drept i urolighetene på Sri Lanka.

Aksjonen onsdag morgen demonstrerer hvordan barnevernet ender opp som gissel for utlendingsmyndigheten: Det er vanskelig å tenke seg at det handler om vern av barn å deportere en 13-åring som etter nesten fire år i Norge har slått rot hos fosterfamilie og nærmiljø. Han har vært i Norge i nesten en tredjedel av livet sitt, og sendes ut i en meget sårbar fase av livet. Deportasjonen onsdag morgen handler ikke om vern av gutten, men om norsk grensevern. Norske myndigheter bruker gutten til å statuere et eksempel: Det skal ikke nytte å ta seg illegalt inn i verdens rikeste land. Det er ingen formildende omstendighet å være et barn med uviss tilgang til omsorg i hjemlandet.

Det er verdt å merke seg at det har tatt norske myndigheter flere år å kartlegge unge Ashoks situasjon, uten å lykkes i å gjenforene ham med sin biologiske mor. Norske myndigheter antar, men vet ikke, om hun skjuler seg for å styrke muligheten hans til å bli i Norge. Denne antakelsen får Ashok nå unngjelde for. Guttens unge alder og det faktum at norsk byråkrati har brukt nesten fire år på å behandle saken hans, er ikke tillagt avgjørende betydning.

Mange har engasjert seg for at Ashok skulle få bli i Norge. Ashoks mange venner på Fjellhamar vil nå arbeide videre for å sikre guttens framtid, og har blant annet bedt barnevernet forsikre seg om Ashoks omsorgssituasjon på Sri Lanka. Ikke minst er foreldrerepresentanter ved Ashoks skole på Fjellhamar opptatt av at gutten sikres videre skolegang. Det er humant og flott, men endrer ikke det faktum at norske myndigheter har valgt å gamble med Ashoks framtid i arbeidet med å stenge illegale asylsøkere ute. Myndighetenes opptreden er uverdig.

Artikkeltags