Gå til sidens hovedinnhold

Stopp praten - gjør noe!

Artikkelen er over 13 år gammel

Det er noe pubertalt over Lillestrøms utelivsmiljø som krever ekstra oppmerksomhet

Debatten om hva som kan gjøres for å få bukt med helgebråket i sentrum av Lillestrøm, har igjen blusset opp. Det er en viktig debatt som vi gjerne gir mye spalteplass til. For dette er et økende problem Lillestrøm er nødt til å få bukt med skal byen kunne utvikle seg i en akseptabel retning. Men det må ikke bare bli med debatten!

Slik situasjonen nå er, skaper den utrygghet for mange beboere. Den truer Lillestrøms nødvendige renomme som en god by å bo i. Den reduserer lovlydige og "normale" folks ønske om og vilje til å bruke byen og dens utelivstilbud naturlig i helgene.

Det er ikke noe enestående for Lillestrøm at det er fyll, bråk og voldshandlinger natt til lørdag og søndag. Men omfanget er, om ikke helt spesielt, så iallfall ekstra omfattende og svært urovekkende. Lillestrøm er en fersk by under utvikling, og det er noe pubertalt over utelivsmiljøet som krever ekstra oppmerksomhet.

Drikkekulturen er håpløs, sier en av byens dørvakter i gårsdagens avis. Han konstaterer at altfor mange ikke er ute for å kose seg, men kun for å drikke seg full. For deretter å utagere.

Fortsetter den negative utviklingen blir byen på kveldstid i helgene et sted som tiltrekker seg stadig flere bråkmakere, mens de som vil ha det hyggelig og oppfører seg akseptabelt, gradvis vil sky unna. Balansen blant utegåerne svekkes – en ond sirkel får utvikle seg til den kan bli nærmest uhåndterlig.

Kameraovervåking er Frps Tone Liljeroths prioriterte tiltak – i mangel av støtte for større bevilgninger til politiet, om jeg forstår henne rett. Hun kritiserer RBs uttrykte skepsis til tiltaket og viser til at vi jo blir overvåket nærmest overalt ellers. Så hvorfor ikke også i byens storgate?

Ønsker hun et gjennomført overvåkingssamfunn, så henger argumentasjonen sammen. Men personlig mener jeg overvåkingen allerede er for omfattende. Den truer hver enkelts personlige frihet – som jo Frp ellers er så opptatt av. Den undergraver retten til å kunne være privat også i det offentlige rom. Derfor blir det uforsvarlig lettvint å rope på mer overvåking siden vi jo allerede er så overvåket, straks et nytt samfunnsproblem skal løses. Utfordringen er å løse samfunnsproblemer på andre måter enn stadig å innskrenke personlig frihet og privatlivets fred.

Det foreligger andre helt konkrete forslag til tiltak, og som onsdag også ble politisk debattert i Skedsmo. Kortere åpningstider for gatekjøkken og kebab-kiosker, og innskrenket skjenketid for restauranter og puber. Ap-ordfører Anita Orlund er åpen for det førstnevnte, sammen med nye dialogrunder med involverte utelivsaktører, mens KrF-varaordfører Helge Eide også vil ha det sistnevnte. Før eventuell overvåking.

Ja, men se nå til å få gjort noe konkret, da! Det er lenge siden jeg deltok på et "dialogmøte" om nettopp denne saken. Forslagene var de samme – men ikke noe har skjedd siden. Ut over at bråket har fått utvikle seg videre.

Det største problemet ble da, og synes også nå, identifisert til sammenstimlingen av folk utenfor gatekjøkken og kebabkiosker etter at utestedene har stengt og sendt ut sine mer eller mindre fulle gjester. Da må første naturlige tiltak være å sørge for at de førstnevnte stenger før skjenkestedene og så høste erfaringene av det før eventuelle nye tiltak. Å skulle agere på alle områder samtidig, avstedkommer en debatt og reaksjoner som tilsier at ikke noe blir gjort. Her må det tas grep i den ene enden av tiltakslisten.

Lillestrøms hovedproblem dreier seg i dette tilfellet om, som ordføreren igjen påpeker, to timer, to kvelder i uka på en strekning på 200 meter. Verken mer eller mindre. Det kan da ikke være uoverkommelig, selv ikke for lokalpolitikere?

Men det løser seg ikke gjennom gjentatte runder med prat og dialogmøter. Nå må vi snart få se et konkret tiltak satt ut i livet!

SIGNERT

Thor Woje

sjefredaktør

thworb.no