SIGNERT

Lars M. J. Hansen

politisk redaktør

Sommeren 2004 gikk Carl I. Hagen inn for å kapre kristenkonservative velgere i såkalte karismatiske menigheter, ved å tale på et stevne hos Levende Ord i Bergen. Det vakte sterke reaksjoner. Ikke først og fremst fordi han menget seg med tungetalere, men fordi det fra hans egen munn kom krasse utfall mot profeten Muhammed, islam og muslimer generelt.

Dette er et budskap som tradisjonelt går hjem hos Frps kjernevelgere. Men den reelle motivasjonen for å fri til denne marginale velgergruppen, er meg fremdeles en gåte. Kanskje var det for å stjele KrF-velgere, for dermed å gi en liten kilevink til statsminister Kjell Magne Bondevik. Han var jo i sin tid den fremste garantisten mot å oppfylle Hagens drøm om en plass i en borgerlig regjering.

Siden har Frp knivet om de kristenkonservative velgerne med KrF ved å være mer katolsk enn paven i Midtøsten-spørsmålet, hvis det går an å bruke et slikt uttrykk. Frp er det mest Israel-tro partiet. Der selv KrF-leder Dagfinn Høybråten skjønte at det var smart å holde seg unna, deltok gladelig Siv Jensen med en appell da Israels Venner markerte seg i går ettermiddag.

Å demonstrere for verdens femte største militærmakts rett til å bombe palestinske kvinner og barn sønder og sammen, er imidlertid ingen vinnersak.

Fremskrittspartiet – som ellers er så dyktige til å snu kappen etter vinden – er nå i utakt med folket. Israels brutale krigføring på Gazastripen får stadige flere til å vende seg mot regimet i den 60 år gamle staten. Og selv om de kristenkonservative ufortrødent heier på Israel, snakker vi altså om en marginal gruppe, som ikke kan veie opp mot de store velgermasser som reagerer på de stygge overgrepene som skjer.

De fleste mener riktig nok at ansvaret for konflikten må deles mellom Hamas og Israel, men et klart flertall er mot invasjonen og den overdrevne maktbruken. Også i Frp er det en majoritet mot okkupasjonen, og motstanden her er faktisk større enn blant KrF-velgerne, ifølge en spørreundersøkelse InFact har gjort for VG.

Formannen har også gjort den store tabben at hun har gått til frontalangrep mot de modige norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse. Deres formidable innsats for å redde liv har gjort dypt inntrykk på hele verden. Unntatt på Jensen, som minner om at Gilbert tilhører partiet Rødt. Hun synes det er ille at en sånn mann usensurert får gi øyenvitneskildringer til omverdenen. Formannen mener skildringene har vært politisk farget, men som vi skrev på lederplass i gårsdagens avis: "De to beretter om det de ser som leger. Det eneste skildringene er farget av, er blod."

Siv Jensen har gjort en taktisk blunder med sin uforbeholdne støtte til Israel. Skumle "sinna-muslimer" som brenner israelske og amerikanske flagg på gatene i Midtøsten i beste sendetid på Dagsrevyen, er gunstig i forhold til oppslutningen til et parti som gjennom hele sin eksistens har nørt opp under nordmenns fremmedfrykt.

Denne gangen viser imidlertid ikke tv-bildene sinte unge menn, men sønderbombede unger. Det appellerer til helt andre følelser hos oss.