Satser på griseflaks

Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

En syk gris som drev med fallskjermhopping kolliderte med en forkjølet fugl...

DEL

SIGNERT

Marit C. Anderssen,

kulturjournalist

Skepsisen har nådd sin topp og frykten har overtatt. Nå står folk i kø for massevaksinering, og kritikken hagler over helsemyndighetene som sendte vaksinen en omvei om Nordpolen før den kom hit hvor folk bor. For nå er det her den er, svineinfluensaen. Eller er det bare influensa?

Selv ønsker jeg ikke å få kvikksølv, skvalen og allergiframkallende stoffer i blodet. Denne gangen har helsemyndighetene verden over svart belte i usynkrone forklaringer og råd. De gravide jentene er i tvil. Har sveitsiske helsemyndigheter rett når de sier at vaksinen er farlig for gravide og folk over 60 år?

Jeg lener meg på Per Fugelli, den gode gamle allmennlegen som har overlevd både krigen og svartedauden. Jeg liker ikke massehysteriet, og synes informasjonen er helt på tryne. Er det bare de supersunne overlegene som tåler denne sprøyta?

Ting henger ikke helt på greip. Kugalskap fikk jeg ikke. Ikke fugleinfluensa heller. Hvem tjener på denne frykten? To venninner har holdt sine friske barn hjemme fra skolen i to-tre dager for å skjerme dem. Er klasserommene tomme på grunn av frykt? På internett florerer konspirasjonsteoriene om at sterke økonomiske krefter er i sving som ikke vil at vanlige folk skal få greie på hva som egentlig foregår.

På nettet finner jeg en artikkel av Liv Bjøringsøy på Nyhetsspeilet.no. Hun viser til forskning og linker, og skriver at svineinfluensaen stammer fra spanskesyken. Den tror mange oppsto som en vaksinereaksjon. Bakgrunnen var at amerikanske soldater den gangen ble vaksinert mot gul feber.

20.000 menn ble innlagt på militærsykehus på grunn av en tyfusreaksjon på vaksinen. Den måtte kureres med en sterkere vaksine, som forårsaket tyfoidfeber paratyfus. Når de så ga enda sterkere vaksine for å undertrykke den, ble spanskesyken et resultat.

Komponentene i influensa A (H1N1-viruset) er menneskelig influensa, fugleinfluensa fra Nord-Amerika og svineinfluensa fra Europa og Asia. Vi har altså med en skikkelig globetrotter-gris å gjøre, som Bjøringsøy skriver. Hun mener vaksinen er en dårlig idé, og at Tamiflu er utviklet for fugleinfluensa, ikke svineinfluensa. Men nå har vi jo så mye av den på lager, så det er vel derfor den plutselig hjelper?

En artig fyr kommenterer hennes innlegg slik: "en syk gris som drev med fallskjermhopping kolliderte med en forkjølet fugl, som ble slått i svime slik at fuglen kolliderte med et menneske på bakken som hadde svekket immunsystem - som igjen smittet en nabo i Mexico". En annen artig fyr har laget ti bud mot svineinfluensa: 1. Gå ikke ut i grisevær. 2. Oppsøk ikke områder som ser ut som en svinesti. 3. Det er ok å møte Ole Brumm, men unngå Nasse Nøff. 4. Unngå å betale bøter, det er svinedyrt. 5. Hold deg unna folk med syltelabber. 6. Unngå smør på flesk. 7. Ikke ha sex med sofagriser. 8. Unngå pengespill, du kan jo ha griseflaks. 9. Ikke begå kriminalitet, da kommer purken! 10. Driv ikke med grisekjøring. Selv går jeg på antivirusmedisiner som hvitløk og ingefær. Og håper at vi alle har griseflaks. Ha en svinaktig god dag!

Artikkeltags