Kjære leser! I dagens helgebilag kårer vi de 100 viktigste romerikingene 1814–2014. Det har vært en omfattende og krevende, men også svært morsom og lærerik prosess. Med oss på laget har vi heldigvis hatt romerikseksperter og lokalpatrioter som historieprofessor Øystein Sørensen fra Strømmen, kulturarbeider Jorunn Mathiesen fra Eidsvoll og NRK-veteranen Ole Kristen Harborg fra Lillestrøm. Vi har i hele vår samlet navn i ulike kategorier som kultur, samfunn, politikk, næringsliv og media, og blant over 200 verdige kandidater har vi plukket ut 100 romerikinger som får trone på toppen. På rb.no kan du også lese hvem som ikke nådde helt opp i rangeringen.

Lista er en miks fra de ulike kategoriene og speiler ikke minst at Romerike er en idrettsregion med mange helter som har gjort oss stolte gjennom sine sportsbragder. Andre kriterier juryen har lagt vekt på, er at personen er historisk viktig, er berømt for sine evner, har vært pionér på sitt felt, satt Romerike på kartet eller gjort en uvurderlig innsats for lokalsamfunnet. Lista inneholder flere menn enn kvinner, men det er ikke så rart med tanke på at mennene har minst 100 års forsprang på damene i perioden fra Grunnloven ble snekret av 112 eidsvollsmenn og fram til i dag. Men Romerike kan skilte med flere kvinnelige pionérer som var forut for sin tid, gikk foran og åpnet dører for andre. Det skal vi være stolte av. Vi har også funnet fram til gamle helter og nokså ukjente bragder, og det er stas å løfte deres historier fram i lyset i forbindelse med grunnlovsjubileet.

Like mye som det vil bli debattert om kandidatene er verdige eller ikke, vil det være sterke meninger om hvem som burde vært på lista og om kandidaten er romeriking nok. Mange lever med delt identitet i et innflytterdistrikt som vårt, og det essensielle spørsmålet «født sånn eller blitt sånn» har vært heftig diskutert i juryen. Den uhøytidelige rangeringen gir imidlertid ikke skinn av å være eksakt vitenskap, og vi er naturligvis åpne for alternative meninger. Derfor inviterer vi alle til å gå inn på rb.no og stemme på sine favoritter og si sin mening. Hvem har vi glemt? Hvem burde vært med? Det vil være mulig å stemme og kommentere ut mai måned, og lesernes valg og meninger vil bli behørig presentert på papir og nett. Bli med og stem på rb.no!