Rødt kan bli blått

Artikkelen er over 6 år gammel

Sentrum vil nok en gang få stor innflytelse på Romerike.

DEL

Minst tre romerikskommuner får nye ordførere etter lokalvalget neste år. Aps Jan Mærli i Aurskog-Høland gir seg etter to perioder og formidable 32 år i kommunestyret. I Lørenskog og Ullensaker takker Åge Tovan (Ap) og Harald Espelund (Frp) av etter 12 år med ordførerkjedet. Begge er ubestridte ledere, og avgangene bidrar til å øke mulighetene for at andre partier kommer til makten. I Ullensaker, Frps utstillingsvindu, øyner særlig Høyre muligheten til å kapre klubba de ikke har hatt siden Turid S. Jakobsen i perioden 1999-2003.

Regjeringspartiet har lenge hatt store ambisjoner på Romerike, og gjorde et brakvalg i 2011. Likevel ble ordføreruttellingen minimal (Enebakk). I vår tradisjonelt røde region klarte Ap det kunsttykke å få 11 av de 14 ordførerne. I Skedsmo, der Ap har hatt ordføreren siden 1910, beholdt partiet makten ved å utvide det rødgrønne samarbeidet med KrF og Venstre. Nettopp evnen til å trekke til seg partnere i sentrum ble avgjørende for at det tippet i Aps favør for to og et halvt år siden. Uvanlige allianser er ikke uvanlig lokalt, og Mærli sikret seg for eksempel fire nye år ved å gå i kompaniskap med Frp. Under åtte år med rødgrønt styre så vi imidlertid at dette samarbeidsmønsteret sementerte seg også lokalt. Det blir spennende å se om det formaliserte samarbeidet mellom Høyre/Frp og de to støttepartiene også vil gjøre seg gjeldende lokalt.

Dersom de fire borgerlige finner sammen etter lokalvalget neste år, vil det få store politiske konsekvenser. Sjansen for at Høyre skal få oppfylt sin aller våteste drøm om å fravriste Ap ordføreren etter 105 år ved makta i Skedsmo, vil bli stor. Velgerne avgjør, men hvis den blåblå regjeringen skikker seg godt og holder sammen, kan Høyre håpe på å innta en tilnærmelsesvis samme posisjon på Romerike etter 2015-valget som ordførerpartiet Ap har i dag.

Artikkeltags