Opposisjonen leder før valget

Artikkelen er over 9 år gammel

Valgvinneren blir de som er best til å mobilisere.

DEL

Opposisjonen leder på meningsmålingene når det er knappe fem uker igjen til valget. Opinions måling for Avisenes Nyhetsbyrå bekrefter tendensen i de fem andre målingene som er tatt opp i august. Men valget er langt fra avgjort.

Erfaringene fra tidligere år viser at halvparten av velgerne bestemmer seg i løpet av de siste fire ukene, og at mange tviler helt fram til valgdagen. Men det bør blåse kraftig medvind for ett eller flere partier for at den endelige mandatfordelingen skal bli vesentlig annerledes på valgdagen enn ved valgkampens begynnelse.

Opinions måling i dag er den dårligste av de seks målingene for de rødgrønne, og gir regjeringspartiene bare 77 mandater mot 91 til de fire opposisjonspartiene og ett til Rødt.

I Opinions målinger får Ap vanligvis noe lavere og Frp noe høyere enn i de andre instituttenes målinger. Slik er det også denne gangen. Ap er på høyde med resultatet fra forrige valg, mens Frp ligger an til å gjøre sitt aller beste.

Det er de to minste regjeringspartiene som må få fram egne velgere dersom regjeringspartiene skal beholde flertallet.

Det behøver ikke å bli borgerlig regjering selv om det blir borgerlig flertall, og meningsmålingene gir ingen pekepinn på hva slags borgerlig regjering det kan bli. Frp og "Bondevik-partiene" er omtrent jevnstore. Frp og Høyre mangler mye på å få flertall sammen. Venstre og KrF har gjort det klart at de vil holde Frp utenfor regjeringskontorene, mens Frp selv i fire år har holdt fast på at det ikke vil støtte en regjering det selv ikke er med i. Det åpner for at det heller blir Jens enn Jensen, som Lars Sponheim uttrykte det for et år siden.

Valget for fire år siden ble en thriller. Det kan det godt bli i år også. Mye tyder på at valgvinneren blir de som er best til å mobilisere egne tilhengere. Så langt er det opposisjonen som leder når valgkampen nå begynner for alvor.

Artikkeltags