Moderat oppgjør

RB: Tirsdag 11. mars 2014.

RB: Tirsdag 11. mars 2014.

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Mandag startet lønnsoppgjøret da Fellesforbundet og Norsk Industri satte seg ved forhandlingsbordet. Sikring av kjøpekraft og tariffesting av tjenestepensjon er de viktigste kravene i privat sektor i det forbundsvise oppgjøret der frontfagene fører an. Modellen innebærer at det er konkurranseutsatt industri som skal sette rammene for lønnsveksten her til lands.

Vidar Haug er hovedtillitsvalgt for byggindustriorganiserte ved Weber Leca i Lillestrøm. Han ønsker et oppgjør som både sikrer penger nå og i pensjonisttilværelsen. Han tror på tøffe tak i forhandlingene, men skisserer samtidig en løsning på det prinsipielle og kompliserte pensjonsspørsmålet når han sier at ikke alt nødvendigvis må komme på plass i år. NHO sier i utgangspunktet blankt nei til å fire på bedriftenes styringsrett over pensjonene og ønsker et oppgjør på 2-tallet. Haug vil ha et resultat på rundt 3,5 prosent. Med en forventet prisstigning på 2,5 prosent, bør det være gode muligheter for å komme til enighet om LO-kravet om opprettholdelse av kjøpekraften. Alt tyder på et moderat oppgjør der partene etter et møte hos riksmeklingsmannen møtes på midten og blir enige om cirka 3 prosents lønnsvekst, rundt 12.000 kroner for en industriarbeider. Trolig vil det også være mulig å enes om noen formuleringer rundt pensjonsspørsmålet innen fristen 31. mars.

Det tegner positivt at Norsk Industris Stein Lier-Hansen ved forhandlingsstart ikke var blankt avvisende, men ville lytte til Fellesforbundets pensjonskrav og LOs regnestykker. Selv om det er raslet med sablene i forkant, vil begge parter unngå streik i vårens hovedoppgjør. En arbeidskonflikt er det siste norske konkurranseutsatte næringer trenger nå. Den fornuftige moderasjonslinja alle ønsker – og tjener på – er imidlertid truet dersom vi får en gjentakelse av fjoråret der andre grupper – blant annet finansbransjen – ikke stilte seg solidarisk bak de rammene frontfagene setter. Grådighet er i år som tidligere, den største trusselen mot den kollektive fornuft.

Artikkeltags