Må lære av Nordli-skandalen

RB: Fredag 6. oktober 2009.

RB: Fredag 6. oktober 2009.

Artikkelen er over 10 år gammel

Det lokale selvstyret kan bli innskrenket.

DEL

For en måned siden raste en sagahall i Lørenfallet i Sørum. Den 220 år gamle hovedbygningen på Nordli ble offer for gravemaskinens jernklo og det politiske flertallets kunnskapsløshet og arroganse. Med ordfører Hans Marius Johnsen (Ap) og varaordfører Ivar Egeberg (Sp) i spissen ble vi vitne til et kulturminnevern fra innerst i apeburet, for ikke å si Ap-buret.

Ordføreren viste hele tiden til at saksgangen var korrekt og brydde seg overhodet ikke om de utallige innsigelsene som kom fra verneorganisasjonene – særlig Fortidsminneforeningen – og de mange engasjerte innbyggerne. At det åpenbart gikk prestisje i saken, vises ved at kommunen har anmeldt en bygningsantikvar som var mot rivingen, for brudd på sikkerhetsbestemmelsene på byggeplassen.

Nå slakter også Riksantikvaren rivingen. Jørn Holme mener det politiske flertallet i Sørum kommune har vist grunnleggende mangel på forståelse for kulturminnevern. Riksantikvaren uttalte i fjor at Nordli har "høy lokal og regional verdi med en spennende historie, ikke minst fra 1814."

Holme mener det er alvorlig at lokalpolitikerne ikke tok hensyn til et så klart og tydelig råd fra landets øverste antikvariske myndighet.

Det politiske flertallet i Sørum kan selvsagt lene seg på det lokale selvstyret. Men paradoksalt nok kan riveiveren i Stomperudbygda føre til at folkestyret i kommunene blir innskrenket. I dag skal det mye til før Riksantikvaren griper inn og overstyrer. Men kommunene må være seg sitt ansvar bevisst for selv å få lov til å forvalte våre felles ankerfester.

Fordi kommuner som Sørum svikter dette ansvaret, ønsker Holme ny debatt om virkemiddelbruken og Riksantikvarens makt og muligheter til å stanse historieløse vandaler i kommunene. Vi håper andre kommuner tar lærdom av Nordli-skandalen og selv tar ansvar for kulturskattene sine. Bare slik hindres økt statlig innblanding.

Artikkeltags