Lange påsketradisjoner

BILDET KOMMER FRA SCANPIX Illustrasjonsbilde, påske, påskepynt, påskeegg, vår. Foto: Pekka Sakki, Lehtikuva, SCANPIX

BILDET KOMMER FRA SCANPIX Illustrasjonsbilde, påske, påskepynt, påskeegg, vår. Foto: Pekka Sakki, Lehtikuva, SCANPIX

Artikkelen er over 8 år gammel

Nei, langfredag betyr ikke at det er langdag i butikkene.

DEL

SIGNERT

Nina Skyrud

journalist

– Hvorfor heter det langfredag, er det fordi butikkene har åpent lenge?

Jenta foran meg i rulletrappa så opp på faren, som utbrøt «ne-e-i» og ikke kunne unngå å smile av spørsmålet. Jeg hørte han startet en forklaring idet jeg forsvant i retning matvarebutikken. Jeg antar at den inneholdt noe om at Jesus døde på korset den dagen. Og langfredagen må virkelig ha vært lang for å rekke alt som skjedde rundt Jesus fra det siste måltidet skjærtorsdag til kan ble korsfestet langfredag. – Det har alltid vært en gåte hvordan Jesus kunne spise det siste måltid med disiplene skjærtorsdag og så dø på korset langfredag. Det var rett og slett ikke tid til alt som skjedde mellom disse to hendelsene, uttaler førsteamanuensis Torleif Elgvin i Aftenposten. Han regnes som Skandinavias fremste ekspert på Dødehavsrullene.

Nettopp Dødehavsrullene kan inneholde forklaringen på tidsklemma i påskeevangeliet.

– Hvis det siste måltid har noen som helst historisk kjerne, må det ha skjedd på tirsdag, eller senest på onsdag. Det kan i hvert fall ikke ha vært torsdag at Jesus inntok dette måltidet sammen med disiplene, sier Elgvin til avisa. Kanskje skulle jeg hatt fri i går på «skjærtirsdag». Kjenner jeg oss nordmenn rett, hadde vi i så fall tatt påskeferie hele den stille uke.

Det er altså mulig vi kristne har blitt lurt gjennom hele bibelhistorien til å feire Jesus siste måltid den siste torsdagen før påske? I dag faller skjærtorsdag enda til på 1. april.

Det norske navnet kan oversettes med renselsestorsdag og kommer av norrønt «skíra», som betyr «rense», eller «skjær» som betyr ren.

Men hvorfor heter det langfredag på norsk og «good friday» eller «hellig fredag» på engelsk?

Kanskje fordi langfredag var Jesus’ lengste dag. På slutten av 300-tallet ble det i Jerusalem feiret en lang gudstjeneste som begynte torsdag kveld. De troende gikk i Kristi spor etter evangeliets beretning og endte opp på Golgata fredag. På 600-tallet var det en lignende feiring i Roma. Eller kanskje er det fordi langfredag er en dag som tradisjonelt har vært preget av stillhet. Langfredag er den store sorgens dag som gjennom tidene har vært markert ved at ingen unødvendige sysler har foregått. Man spiste enkelt og barna fikk ikke leke den dagen i gamle dager. Stemningen var tung og trykkende til minne om Jesus’ dødsdag. Langfredag er fortsatt en stille dag i påsken hvor de kommersielle fjernsynskanalene ikke sender kommersiell reklame, men overlater reklamepausene til veldedige lag og foreninger.

Så nei, langfredag betyr ikke langdag i butikkene, selv om det på ingen måte er rart at et barn drar det resonnementet.

Tvert imot har stengte butikker på langfredag lange tradisjoner og det har ikke vært vanlig med fester eller arrangementer på denne dagen. Feirer gjør man på påskeaften, dagen før første påskedag da Jesus sto opp fra de døde. Første påskedag er en gledesdag og en stor høytidsdag i kirkeåret. Det var også på påskedagen den katolske fasten sluttet. Før i tiden hørte egg og kjøtt, som ikke hadde forekommet under fasten, med i måltidet på påskemorgen. Det er mange tradisjoner fra den religiøse høytiden vi har med oss, uten at vi alltid tenker så mye over det eller oss det bevisst. God påske!

Artikkeltags