Gå til sidens hovedinnhold

Kongen av Asbury Park

Artikkelen er over 14 år gammel

Southside Johnny er mannen som drar minst like massiv applaus som Bruce Springsteen.

SIGNERT

Øyvind Mo Larsen

journalist

Southside Johnny til Jessheim i oktober. Det har jeg hele veien vært hellig overbevist om at er en setning som aldri ville bli sagt eller skrevet. For såpass oppsiktsvekkende er det faktisk.

Southside Johnny, hvem i all verden er det? Godt spørsmål det der, altså.

For Southside Johnny er mannen som kanskje aldri traff den kommersielle musikkspikeren klokkereint på hodet slik kompisen hans Bruce Springsteen etter hvert gjorde med skivene "Born to run", "The River" og "Born in the USA".

Southside Johnny er mannen som drar minst like massiv applaus som Bruce Springsteen når det spilles veledighetskonserter til ett eller annet formål i Asbury Park i New Jersey og andre steder i den delstaten.

Southside Johnny er mannen som av mange omtales som "The Grandfather of the New Jersey Sound". Han er i den innerste sirkelen av musikere og artister som hadde – og har – New Jersey og Asbury Park som arnested for det som etter hvert ble en musikalsk bølge, der Bruce Springsteen etter hvert fikk de fineste bølgene og fikk massiv suksess.

Jon Bon Jovi har sagt at Southside Johnny er grunnen til at han selv begynte å synge. Nå finnes det sikkert dem som mener at det var et feilgrep, men det handler om at det fra Asbury Park og New Jersey var en kokende musikalsk gryte – som til slutt kokte over og satte byen og staten såpass på kartet at de høye herrer i musikk- og platebransjen etter hvert tok den lange kjøreturen fra New York City og inn i New Jersey for å sjekke ut mange av bandene det ryktes holdt det i gang der nede.

Bruce Springsteen har selv sagt at "jeg har den gaven at jeg kan skrive låter, men Southside Johnny har den gaven at han kan framføre dem". Intet dårlig skussmål fra selveste "Bossen".

Springsteen har gitt bort låter til Southside Johnny, og Little Steven Van Zandt har produsert flere av skivene til Johnny og hans Asbury Jukes. Det er opp gjennom årene blitt 27 album, og karrieren til Southside Johnny har vart i mer enn 30 år. Det har vært en turbulent reise der han og bandet er blitt sparket fra plateselskap etter plateselskap, og 90-tallet ble vel på mange måter stående i substansenes tegn.

Men Southside Johnny er en stabukk, og det er vel derfor Springsteen og hans meritterte kamerater i The E Street Band fortsatt er ydmyke og respektfulle overfor John Lyon, som hans virkelige navn er.

Bruce Springsteen sin konsert i desember ble utsolgt på kort, kort tid.

Men Southside Johnny and the Asbury Jukes er intet dårlig alternativ hvis man vil ha en smak av "The New Jersey sound", som går for å være dansbar musikk med blåsere – Southside Johnny har med seg fem blåsere til Jessheim 17. oktober. Og Tre av bandmedlemmene var med på Seeger-plata til Springsteen – og på deler av turneen som fulgte den utgivelsen. Det ryktes innrykk fra "hardcore" Springsteen-fans denne kvelden.

For noen betyr denne legenden – jeg bruker sjelden det ordet – sitt besøk på Romerike og Jessheim at vi ikke lenger er et stopp på E6 – hvis man har lite bensin på tanken. For meg betyr dette besøket fra undergrunnshelten at de som styrer booking og de som jobber med kultur i vårt distrikt har vidsyn ut over det å få det til å gå rundt økonomisk.

Det kan være en sjanse å ta når man booker denne artisten, men du verden så godt det gjør å se navnet hans på plakaten.

Selv har jeg billett på første rad denne kvelden. Det er der smågutta satt på kino når Tarzan ble vist på kino. Og det er der du finner oss smågutta som har den musikalske godteposen stående på scenen noen meter fra nesetippen vår.

Vi sees!