Intet annet enn grovt hærverk

Artikkelen er over 7 år gammel

Tagging er ikke urban ytringsfrihet, men vandalisme.

DEL

En 20-åring fra Rælingen gikk amok med spraybokser i helgen. Bil- og gårdeiere er i harnisk over den omfattende taggingen. Over 40 biler og bygninger mellom Løvenstad og Lillestrøm ble tilgriset, blant annet med signaturen «Kube». Gjerningsmannen ble tatt ved en tilfeldighet da en politipatrulje kom over en person med masse farge på hendene, som de antok kunne være blod. Det viste seg å være spraymaling.

20-åringen har uttalt at han ikke ønsker noen forsvarer, men det tror vi det vil være lurt av ham å skaffe seg så raskt som mulig. Den unge mannen kan vente seg skyhøye erstatningskrav og kan i verste fall ha ødelagt resten av livet sitt ved å bli gjeldsoffer i svært ung alder. Han trenger åpenbart kyndig hjelp.

Man kan lure på hva som rører seg i hodet på en tagger. Ifølge tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen kan det ikke være mye. Da Oslo førte korstog mot vandalene tidlig på 90-tallet, lagde kommunen reklamefilmen «Taggehue», der en ungdom rister på hodet, akkompagnert av lyden av kula i sprayboksen.

Omfattende offentlige kampanjer og politiinnsats mot tagging og graffiti har imidlertid ofte hatt motsatt av ønsket effekt. Konfrontasjonslinja har ikke ført fram. Jo mer det offentlige Norge fordømmer og forsøker å bekjempe tagging, desto morsommere er det jo.

«Styrehuer» provoserer og større risiko for å bli tatt, betyr bare mer spenning og adrenalin for dem som er ute og markerer sitt revir. De får et kick og de får mer oppmerksomhet. Spraying gir mening i en ellers meningsløs tilværelse.

For mange er graffiti kunst, taggen er signaturen. For å bli stor og kjent i taggermiljøet – «få fame» som det heter – er det ikke alltid tid til å lage kunstverkene, piecene. Derfor nøyer man seg med signaturen som påføres alle tenkelige og utenkelige steder.

Da hjelper det ikke å strø om seg med uttrykk som «urban ytringsfrihet» og hevde at de som vasker bort uvesenet bedriver kommunal sensur. Dette er intet annet enn hærverk. Tagging er ikke kreative ytringer, men tilgrising og vandalisme. Utøverne er ikke kunstnere. De er gjerningsmenn.

Artikkeltags