Gå til sidens hovedinnhold

Fordel med klare alternativer

Artikkelen er over 10 år gammel

Tydelige forskjeller øker deltakelsen.

Romerikes Blads meningsmålinger viser mørkeblått flertall i Skedsmo, Lørenskog, Ullensaker og Eidsvoll, men bare i flyplasskommunen er forspranget så stort at valget neste år nærmest virker avgjort. Valgekspert Svein Tore Marthinsen spår et langt mer spennende og jevnt lokalvalg i 2011 enn det målingene speiler.

Bakgrunnsmaterialet viser nemlig at Høyre på det nærmeste er fullt mobilisert, og dersom partiet skal vokse ytterligere, må det skje på bekostning av Frp.

At Høyre har nådd toppen, er sikkert en vitamininnsprøyting for rødgrønne politikere i romerikskommunene. Men lokale folkevalgte er også avhengige av drahjelp fra regjeringen, som på usvikelig måte har klart å kludre det til for seg etter fjorårets valgseier.

Kommune- og fylkestingsvalget kan ses på som en folkeavstemning for eller mot den sittende regjeringen. Selv om lokalvalg er noe annet enn riksvalg – noe de store utslagene for partiene i de ulike kommunene våre viser – påvirkes velgerne av nasjonale strømninger.

Ett år er en evighet i politikken, og nye saker som vi ikke kan forutse i dag, kan dukke opp og endre bildet. Marthinsen tror likevel at valgkampmaskineriet til Ap nok en gang vil mobilisere, slik at lokalvalget blir jevnt de fleste steder. Mellompartiene, særlig KrF og Venstre, kan igjen bli tungen på vektskålen. Noen mener at det er udemokratisk at småpartier skal bestemme så mye, men politikk handler ikke bare om matematikk. Like mye dreier det seg om evnen til å forhandle og bygge allianser.

Innflytelse oppnås imidlertid bare hvis småpartiene havner på vippen. Todelingen av norsk politikk er i ferd med å marginalisere det gamle sentrum. Polariseringen fører imidlertid til at velgerne kan forholde seg til tydelige alternativer og ideologiske forskjeller. I kommunevalget vil garantert eldreomsorg bli et viktig tema, og folk får valget mellom rødgrønn satsing på fellesskapsløsninger og høyresidas ønske om mer privatisering av velferdsstaten. Klare alternativer må hilses velkommen fordi det kan mobilisere velgerne og øke valgdeltakelsen som er sørgelig laber i kommune- og fylkestingsvalget.