Interessen for Olav Thons nye kjøpesenter i Charlottenberg er enorm. Norske kunder valfarter etter åpningen, ikke minst for å få de beste tilbudene i enorme Hypermat. Kronekursen varierer, men uavhengig av den, er det billigere for nordmenn å handle de fleste matvarer på andre siden av grensen. For ikke å snakke om alkohol og tobakk. Selv om Reinfeldt-regjeringen vil øke avgiftene på nytelsesmidler, vil prisnivået på for eksempel snus og rødvin fremdeles ligge langt lavere enn det norske.

Anslagsvis en fjerdedel av kundene i Eda er romerikinger. RBs prissjekk på et utvalg matvarer viser som ventet at Hypermat er billigere enn Rema her hjemme; rundt 30 prosent. Lavere pris er naturligvis hovedgrunnen til at så mange tar turen. Det handler om vår iboende glede ved å gjøre en god handel, i tillegg til turen og det å kunne fylle kurven med andre varer enn kjedebutikkenes.

Den hjemlige bransjen beklager naturligvis harryhandelen som beløper seg til rundt 12 milliarder kroner hvert år. Mange arbeidsplasser kunne vært skapt på vår side av grensen dersom Ola nordmann hadde brukt pengene hjemme isteden. Men det fordrer at myndighetene må ta betydelige avgiftsmessige grep og senke tollbarrierene mot matimport fra lavkostland. Det kommer neppe til å skje, ei heller med Sylvi Listhaug (Frp) som matminister. Det er bred politisk enighet om å beholde det norske avgiftsnivået på alkohol og tobakk av helsepolitiske årsaker. Det samme gjelder tollmuren og overføringene for å opprettholde det norske landbruket. Ulempene ved å oppheve det særnorske systemet er langt større enn fordelene ved å eliminere svenskehandelen. Myndighetene burde imidlertid konsentrere seg om å bruke moms- avgiftssystemet til å legge til rette for et riktigere kosthold. Sunne matvarer må bli billigere på bekostning av de usunne. I dag er det motsatt, noe som forsterker de sosiale ulikhetene i Norge.