Gå til sidens hovedinnhold

Bred allianse for framtida

Artikkelen er over 14 år gammel

Sentrum har lagt stor vekt på å opptre samlet.

Skedsmo fortsetter med ordfører fra Arbeiderpartiet de neste fire åra. Et bredt sentrum/venstre-samarbeid setter bom for høyresidens store ambisjon om å kapre Romerikes siste røde bastion. Det ville seg ikke for Høyre og Lise Hagen Rebbestad denne gangen heller, til tross for betydelig framgang. Valget ga ikke-sosialistisk flertall i og med at sentrumspartiene tradisjonelt har tilhørt den borgerlige fløyen i Skedsmo. Men Sp, KrF og Venstre byttet altså side – til Høyres store skuffelse.

Skedsmo var en av tre kommuner i distriktet hvor røde eller rødgrønne regimer innførte den omstridte boligskatten etter forrige valg – uten at de hadde varslet velgerne om det på forhånd. De to andre kommunene var Sørum og Nittedal. I Sørum får skattekameratene fortsette til tross for tilbakegang i valget, mens velgerne i Nittedal sa klart ifra hva de mente om løftebruddet og sørget for flertall for Høyre og Fremskrittspartiet.

I Skedsmo maktet Ap og Anita Orlund det kunststykke å øke oppslutningen fra forrige valg, til tross for denne tapersaken. Det faktum at kommunepartiet skiftet ordførerkandidat midt i perioden på grunn av vannverksskandalen, var en medvirkende årsak. Orlund har høstet bred anerkjennelse for den jobben hun har gjort etter at veteranen Andreas Hamnes trakk seg. I tillegg har Ap, SV og KrF vært flinke til å vise fram skatteregnskapet, hva pengene faktisk har gått til.

Det har ligget i kortene at den nye varaordføreren, KrFs Helge Eide, ville støtte skattekameratene. At Sp og Karoline Koller fulgte med over, var heller ingen overraskelse. Men at Venstre og Boye Bjerkholt danner felles front med skattekameratene, var litt uventet. Venstre var det eneste av mellompartiene som klart flagget side i valgkampen. Partiet ville lufte ut etter 97 år med Ap-styre.

Når Venstre snur, viser det hvor stor vekt sentrum har lagt på å opptre samlet. At samarbeidsavtalen åpner for å trappe ned eiendomsskatten om to år, for å tekkes Sp og Venstre, gjør at de to partiene lettere kan se velgerne i øynene.

Anita Orlund kan nå begynne å forberede 100-årsmarkeringen om tre år. Trolig ser de nye samarbeidspartnerne enda lengre fram. Hvis den brede sentrum/venstre-alliansen attpåtil går til valg i 2011 på å avvikle eiendomsskatten, kan det være skapt en allianse for framtida. Så gjenstår det å se om Høyre må vente i nye 100 år på å få ordføreren i Skedsmo.