Gå til sidens hovedinnhold

Åpenhet betyr alt

Artikkelen er over 7 år gammel

Vi er ikke kommet så langt som mange kanskje tror.

Mandag fortalte Kristine Weea Kalfoss om sitt liv med store psykiske problemer. Den 18 år gamle Eidsvoll-jenta har to lengre sykehusopphold bak seg. Nå er hun tilbake på skolen, er valgt inn i elevrådet og får toppkarakterer til tross for at hun naturlig nok har hatt mye fravær. Hun føler seg også sterk nok til å være åpen med sin beretning både via sin egen blogg og gjennom RB. Kristine fortjener respekt og honnør for sin åpenhet.

Mye positivt har skjedd rundt psykiske lidelser de siste tiårene. Det er heldigvis ikke lenger forbundet med skam å gå på en smell. Men vi er ikke kommet så langt som vi kanskje tror. Angst, depresjoner og andre lidelser er folkesykdommer, men fremdeles er sinnet forbundet med altfor mye tabu. Selv om flere nå oppgir psykiske plager som årsak til fravær, er det for de fleste langt enklere å snakke om ryggplager enn depresjoner når man skal forklare uteblivelse fra jobb eller skole. Noen ser fortsatt på psyke mennesker som svake, eller personer som ikke er i stand til å «ta seg sammen». I arbeidslivet er det fremdeles gammeldagse bedriftsledere som kvier seg for å ansatte medarbeidere som har «svarte hull» på CV-en.

Stadig større åpenhet fra modige personer som Kristine Weea Kalfoss, romeriksordførerne Øivind Sand i Rælingen og Eidsvolls Einar Madsen – og ikke minst tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik – bidrar sterkt til avstigmatisering. «Alle har oppturer og nedturer», sier Bondevik til RB. Til enhver tid har om lag 20 prosent av befolkningen psykiske plager. De kan være forbigående eller langvarige, men i løpet av livet vil en tredel av oss ha behov for psykiatrisk hjelp. Å bryte ned tabuene gjør terskelen lavere for å be om helt livsnødvendig bistand. Kampen for større aksept for at psykiske lidelser er høyst reelle problemer som kan invalidisere enkeltmennesker, må føres kontinuerlig.

Flaue faktafeil

Erling Flaa skal ha ros for sin kamp for AIM på Kjeller. Hans bestrebelser førte til at en gedigen regnefeil i administrasjonen i Skedsmo ble avslørt. Testanlegget for de nye jagerflyene forurenser langt mindre enn politikerne trodde. Rett skal være rett. Nå må de folkevalget også se på saken med nye øyne og ikke la det gå prestisje i det gamle vedtaket.

Kommentarer til denne saken