Gå til sidens hovedinnhold

Å kunne snu

Artikkelen er over 13 år gammel

«Det er befriende med politikere som evner å ta til seg nye argumenter.»

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa har, om ikke kommet ut av skapet, så i alle fall ut av tenkeboksen:

Hun slår nå fast at homofile skal likestilles med heterofile. Det handler om regjeringens forslag til ny ekteskapslovgivning. Homofile og heterofile ekteskap blir med den nye loven likestilte. Dessuten skal homofile vurderes på lik linje med heterofile i spørsmål om adopsjon. Muligens blir det også flertall for at lesbiske par får samme rett til assistert befruktning som heterofile par.

Sp-statsråden har etter sigende vært igjennom en lang og smertefull prosess.

Magnhild Meltveit Kleppa har sagt at hun vokste opp "mellom kirken og bedehuset" på Hjemland i Rogaland. Hun er personlig kristen, og ga velgerne et klart løfte i stortingsvalgkampen: "Dere trenger overhodet ikke la dere plage av skremmeskuddene fra Dagfinn Høybråten om at en rødgrønn regjering vil innføre en kjønnsnøytral ekteskapslovgivning og fjerne kontantstøtten. Han vet at Sp ikke vil fjerne dagens ekteskapslovgivning."

Meltveit Kleppas prosess handler også om personlige erfaringer. Sønnen Håvard (35) er homofil.

Mor og sønn skal ha hatt mange og lange samtaler rundt homofili, fortalte statsråden nylig: "Han har ikke presset meg, men vært en god samtalepartner. Jeg er veldig glad for at han har bidratt til å rydde opp i min tankegang. Nå håper jeg at mitt standpunkt kan bidra til at hverdagen blir lettere for homofile."

Jeg synes det er befriende med Meltveit Kleppa, som så tydelig har tatt et opprør med egne holdninger. Hun har den siste uka erkjent at hun har manglet kunnskap om problemene unge homofile sliter med i Norge i dag. Statsråden har sagt at homofile er utsatt for "manglende inkludering og manglende aksept", ikke minst fra de miljøene hun selv vokste opp i.

Noen har i debatten argumentert med at Meltveit Kleppas snuoperasjon utelukkende handler om sønnen. Tja, kanskje det. Men hva så? Man blir ikke nødvendigvis inhabil ved å lytte til andre mennesker. Personlige erfaringer er vel ofte det som skal til for at vi alle skal komme på bedre tanker?

For meg handler saken først og fremst om en politiker, mor og medmenneske som har evnet å ta til seg nye argumenter og resonnementer.

Og er det noe jeg gjerne skulle hørt mer av, så er det toppolitikere som faktisk lytter til motdebattanten. Vi trenger flere politiske debatter hvor aktørene erkjenner at motparten har gode poenger. Og hvor fantastisk ville det ikke ha vært om noen bare én gang – midt i en intens tv-debatt – snudde i en kontroversiell sak etter å ha blitt overbevist om at motparten hadde bedre argumenter?

Statsråden fra Sp sier at hun ønsker seg en felles ekteskapslov med begrunnelsen: "Jeg velger det levende livet!"

Det synes jeg er en god begrunnelse som på en enkel og elegant måte oppsummerer hva "homofili-saken" handler om. Selv ønsker jeg meg flere politikere som Meltveit Kleppa, som etter opphold i tenkeboksen klarer å fornye resonnementer og syn på krevende politiske utfordringer. Med flere Meltveit Kleppa-er tror jeg flere velgere også ville blitt interessert i politisk debatt.