– Det er helt gratis. Og du trenger bare møte med deg selv og kreativiteten din. Klær, utstyr og symaskiner, det fikser vi, sier de to svært engasjerte kursholderne.

– Se her, en ny veske kan fint lages av en del underkjole, noen elementer fra en kjeledress for arbeidsfolk og litt refleksbånd som bærestropp.

Veska er fra kurset forrige høst, som var første gang de to videreformidlet sine kunnskaper og sitt engasjement til andre unge

– Nå har vi videreutviklet kursinnholdet, og ser frem til å komme i gang. Vi er ikke utdannet innen faget selv, altså, men drømmer om en fremtid innen bransjen, fortsetter de to.

Inspireres av gjenbruksdronningen

Lea Furaha Kazonza og Maja Johanne Krogvold er 18 og 17 år gamle, og bor på henholdsvis Råholt og i Eidsvoll sentrum. Og de er litt mer enn gjennomsnittlig interessert i mote og styling, innrømmer de gladelig.

Jenny Skavlan er den store gjenbruksdronningen, og Lea og Maja er blant beundrerne.

– Vi ser mye på hva Jenny lager og legger ut på sosiale medier, det inspirerer, sier de.

Også «Symesterskapet» på NRK har de selvsagt fått med seg.

Nå har de to unge klesentusiastene tilbudt sitt engasjement og sine kunnskaper med saks, tråd og symaskin til Ulos.

Ulos er et engasjement fra unge personer i Eidsvoll, som denne høsten har en rikholdig og variert meny gratiskurs (se nederst i saken).

Stedet er Mago B ved Eidsvoll 1814, like bak Kafe Standpunkt. Her henger kaffe- og vaflerlukta godt i straks du har sett dine bein innenfor døra. Gjennom et stort lokale fylt av møbler og klær, opp en trapp og inn en dør. Her er den nyoppussede systua.

Egen kolleksjon

Målgruppa for redesign-kurset er unge i alderen 13 til 23 år. Det er plass til ti deltakere. Kurset starter lørdag førstkommende, 17. oktober og går over åtte kursdager og varer i tre og en halv time hver lørdag.

– Sju er påmeldt nå, så det er fortsatt en sjanse, lokker de.

Systua er utformet for en inspirerende atmosfære og kursholderne har et stort ønske om å skape gammelt om til nytt med alle kursdeltakere. Klær kan deltakerne velge og vrake blant i Klesutdelingen på Mago B i etasjen under.

– Det betyr at kursdeltakere skal gå sammen med noen andre og lage en hel kolleksjon. Men de skal også få la individualiteten komme til uttrykk gjennom egne prosjekter, forklarer Maja og Lea.

– Vi starter prosessen med en planleggingsøkt, inspirasjon og idéskisser, så starter arbeidet med å sy selve produktet, forklarer de.

Avslutter med moteshow

Etter endt kurs blir det show med fremvisning av de ferdige, redesignede klærne.

– Husk at det ikke alltid skal så veldig mye til for å gjøre et plagg nytt og friskt. Noen ganger bytter jeg bare ut en knapp eller to, og så blir det noe nytt, sier Maja.

– Showet i fjor viste for eksempel en egen Eidsvoll-jakke, med bokstaver satt sammen fra ulike klær. Gøy! ler Lea.

Begge ser for seg en fremtid innen bransjen:

– Jeg ser for meg noe innen styling og redesign. Kanskje for film- og tv-produksjoner? undrer Maja.

– Jeg er interessert i video og regi, det vil jeg gjerne utforske mer. Men klær og design vil nok alltid være en interesse ved siden av, sier Lea.

Begge har en konto på Instagram der de legger ut mange bilder, og både Maja og Lea har nær 1.000 følgere.

Og slik presenterer de seg selv og kurset de skal holde på sosiale medier:

https://www.facebook.com/watch/?v=783806825799717

Ulos ved Mago B tilbyr i tillegg kurs innen disse emnene i høst; samspill, dans, musikkproduksjon og grafisk design.