Del abonnementet ditt med familien! 

En 33-åring fra Nedre Romerike er i to rettsinstanser dømt for seksuell omgang med en sovende kvinne – også definert som uaktsom voldtekt. I Nedre Romerike tingrett i januar ble dommen fengsel i tre år og åtte måneder.

Mannen har nektet straffskyld etter tiltalen.

Reduserte straffen

I oktober fant også Eidsivating lagmannsrett mannen skyldig, men straffen ble redusert til tre år og fire måneder. Mannen må også betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnen.

Den fornærmede kvinnen og hennes samboer var på vorspiel hjemme hos den nå domfelte 33-åringen en lørdagskveld i juli for vel to år siden. Ved 23-tiden ville de fleste ut «på byen». Samboerparet ble imidlertid igjen i huset, fordi begge var trøtte og slitne og hadde sovnet på sofaen i stua.

På vertens soverom

Ved tretiden om natta kom huseieren og flere andre tilbake for å holde nachspiel. Samboerparet valgte også å bli.

Fornærmede var ifølge flere vitner svært full og ønsket å sove videre. Hun la seg på soverommet til verten. Dette rommet lå i samme etasje som i stua der det ble festet.

Senere på natta ble domfelte sliten og ville legge seg. Han sa at de andre kunne feste videre, men ba om at samboeren til fornærmede flyttet henne til et gjesterom i etasjen over.

Han mente dette var unødvendig. Verten la seg dermed i den samme 150 centimeter brede senga som fornærmede. Hun lå på siden og sov tungt, og han la seg bak henne.

«Skjedde noe bak henne»

Mens de lå slik, finner retten det bevist at 33-åringen hadde samleie med kvinnen. Fornærmede våknet av at det «skjedde noe bak henne». Først trodde hun at det var samboeren, men hun oppdaget så at det var husverten.

Hun vet ikke hvor lenge dette hadde pågått før hun våknet, men anslo i lagmannsretten at det gikk rundt 15 sekunder fra hun begynte å våkne til hun forsto at det var domfelte som hadde samleie med henne.

Hun spurte da «hva faen er det du driver med?», og han reiste seg da fra senga.

I tingretten erkjente domfelte at det hadde vært kontakt av seksuell art mellom ham og fornærmede, ved at hun hadde onanert ham.

Endret forklaring

I lagmannsretten endret han sin forklaring. Han sa at det hadde vært samleie, men at «dette hadde skjedd mens fornærmede var våken og med bakgrunn i initiativ og samtykke fra henne».

Fornærmede forklarte i lagmannsretten at voldtekten har hatt store konsekvenser for henne. Hun har slitt med å spise og sove og har vasket seg ofte.

Det har også gått inn på henne at mange ikke har trodd på henne og at personer i kretsen rundt domfelte har skrevet krenkende ting om henne på sosiale medier.

Lagmannsretten har redusert straffen noe på grunn av den lange saksbehandlingstiden.

Les også: Frikjent for sex med sovende kvinne