Gå til sidens hovedinnhold

Avslutter søket for i dag: – Anser det som utrygt å jobbe på stedet

Artikkelen er over 4 år gammel

Letingen etter de tre antatt omkomne i raset i Sørum var fortsatt resultatløs mandag ettermiddag.

– Vi har fortsatt det arbeidet vi har startet med å fjerne masse fra Asakvegen, som går gjennom området. Dette arbeidet vil bli avsluttet i dag når mørket begynner å falle på, sier stabssjef Hans Holmgrunn i politiet.

Ifølge ham, har politiet hatt fem personer i arbeid på stedet mandag. Arbeidet har i stor grad bestått i å flytte masse med gravemaskin.

– Planen går i all enkelhet ut på at vi skal fjerne den massen som ligger på veien for å se om vi kan finne de antatt omkomne. Vi har en dialog med Sørum kommune for å korrigere det som er mulig å korrigere, sier Holmgrunn.

Klokken 15.00 mandag ble søket avsluttet.

– NGI og NVE anser det som utrygt å jobbe på stedet da vannstanden har steget betraktelig, meldte Øst politidistrikt på Twitter.

Politiet skriver videre at det vil bli avholdt befaring tirsdag morgen hvor man vil vurdere om det er forsvarlig å fortsette arbeidet og oppfordrer publikum til å holde seg unna rasområdet.

– Krevende

– Det er et krevende område. Det er masse som er vanskelig å håndtere, blant annet fordi den er flytende. Det som er viktig for oss er å sørge for sikkerheten til mannskapene. NVE (Norges Vassdrags- og energivesen) og NGI (Norges Geotekniske Institutt) rådgir oss om hva som er forsvarlig å gjøre knyttet til søkene.

Det er usikkert hvor mange kubikkmeter masse raset består av.

– Vi har bedt NVE komme med presise beregninger. Men at det er veldig store masser, ja, sier Holmgrunn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Etterforskning startet

Parallelt med søksarbeidet har politiet startet etterforskning.

– I utgangspunktet har etterforskningen vært rettet inn mot å skaffe informasjon for å finne de omkomne. Etter hvert vil etterforskningen rette seg inn mot å finne en årsak, sier han.

Arbeidsgiver fortsatt ukjent

Det er ukjent hvem de tre antatt omkomne jobbet for. Fire dager etter raset, kan politiet fortsatt ikke verifisere dette.

– Vi har ikke informasjon som kan verifisere arbeidsforholdet, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Taylor i Øst politidistrikt til RB mandag.

De innledende avhørene har vært rettet inn mot å finne de tre som ble tatt av raset og ennå ikke er funnet. Etter hvert vil de dreie seg mot å finne ut hva som har skjedd og årsaken til det.

– Vi går bredt ut og innhenter informasjon, sier Taylor.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

 

Fra Litauen

De tre antatt omkomne er Paulius Kuliecius (27), Arturas Miskinis (37) og Darius Sciukas (47). De kom alle fra Pagiriai, en landsby med noen få hundre innbyggere i Kedainiai-distriktet i Litauen.

Hele lokalmiljøet er sterkt preget av ulykken, og ifølge NRK får saken stor oppmerksomhet i Litauen. Til avisen Lietuvos rytas sier Zofija Kubiliuniene, som er vel-leder i Pagiriai, at ulykken er en stor tragedie for alle de pårørende, men spesielt for moren til den savnede 27-åringen.

Kommentarer til denne saken