Gå til sidens hovedinnhold

Kunnskapsløs debatt om private barnehager

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dessverre opplever jeg i debatten om private barnehager at de som er kritiske ikke er åpne for å få kunnskap. Når jeg hører politikere, fagforeningsfolk og enkelte styrere rakke ned på private barnehagekonsern, så fremsettes det som om vi som jobber i slike konsern gjør en dårlig jobb.
I barnehagen vår her i grunnlovsbygda Eidsvoll har jeg fått være med på en fantastisk reise, hvor kvaliteten stadig har blitt bedre, hvor arbeidsmiljøet stadig har blitt bedre og hvor foreldrene blir stadig mer fornøyd. Jeg har folk som virkelig vil jobbe her. Vi har foreldre som ønsker å ha barna sine her. Og vi jobber med å ligge i forkant med kvalitetsutviklingen. Og ikke minst prøver vi å være raske med tidlig innsats der det er nødvendig.
Jeg kan med hånden på hjertet si at vi har høy kvalitet og at det er gode lønns- og arbeidsforhold.
Vår jobb er å gi barna gode hverdagsopplevelser, og dette er jeg sikker på at alle andre barnehager også etterstreber. Til høsten innfører vi «frittgående» pedagog, som er en pedagogisk miljøveileder som skal hjelpe og veilede de voksne i arbeidet, slik at de blir enda mer bevisst sin rolle i hverdagen. For vi vil at ungene skal gå herfra med trygge og gode verktøy.

Kjenner meg ikke igjen
Jeg blir veldig lei meg når jeg leser media. Jeg kjenner meg ikke igjen. Hadde jeg ikke kunnet stå inne for dette og det våre eiere Randi og Hans Jacob Sundby jobber for, så hadde jeg ikke vært her. Jeg føler meg trygg på at de vil det beste for barna og oss ansatte. Vi har friheten til å være lokalt best, og vi har rammer som alle andre. I tillegg har vi fritt spillerom og for lov til å være gode. Vi får det vi trenger! Samtidig har jeg lokal frihet til å styre barnehagen slik jeg mener er best. Det er mitt valg når og hvordan vi bruker vikarer. Det er mitt valg når det gjelder hva vi skal kjøpe inn og ikke. Og når jeg av og til trenger å be om ressurser, så vet jeg at servicekontoret vårt forsøker å si ja, men det er ikke alltid det går. Og så vet jeg gjennom erfaring at vi kan si ifra hva vi mener om det ene og det andre, ja vi blir oppfordret til det. Vi blir alltid lyttet til, selv om vi ikke alltid får det slik vi ønsker.
Jeg står bak dem.
Det er en trygghet å ha en profesjonell organisasjon i ryggen. For det er også med på å gi trygghet for pensjonsordningen vi har fått gjennom PBL.
Vi er ett stort fellesskap
Ikke nok med at vi får kritikk som er basert på manglende kunnskap, eller ignorering av kunnskap, men i tillegg har regjeringen nå presentert et lovforslag som bekymrer meg. I forslaget vil regjeringen splitte opp blant andre Læringsverkstedet i mange hundre små aksjeselskaper, i stedet for at vi skal fortsette som ett slik det er i dag. Når vi er mange i ett fellesskap, så er vi en støtte for hverandre pedagogisk, faglig, personlig og økonomisk. Når man snakker om solidaritet, så har vi det her!
Jeg har jobbet i både enkeltstående private barnehager og kommunale barnehager, og jeg har ikke angret en eneste dag på at jeg begynte å jobbe i konsernet Læringsverkstedet. Jeg føler at Læringsverkstedet er mitt! Jeg for lov til å få det eierskapet. Jeg har frihet til å bli god på det jeg vil, innenfor de rammene vi har. Alle har rammer å forholde seg til.
Ikke ødelegg barnehagen min
Mangfoldet vi har i konsernet er så viktig. Vi har absolutt alt innenfor Læringsverkstedet-paraplyen; konsept, pedagogisk tenkning, størrelser og ikke minst individene vi er. Vi gleder oss over delekulturen, og vi kan høste inspirasjon og ideer fra de andre Læringsverkstedet barnehager, om det er naturbarnehager, idrettsbarnehager, DoReMi musikkbarnehager eller andre. Vi er ett stort mangfold. Alle barnehagene i Læringsverkstedet bidrar inn i vår felles idebank vi kaller ressursbanken. Jeg har hatt medarbeidersamtaler hvor de ansatte trekker fram nettopp ressursbanken hvor de kan hente frem ideer som de kan tilpasse selv. Dette er et verktøy som brukes hver eneste dag.
Alle fordelene jeg har delt overfor hadde ikke vært mulig om vi var enkeltstående. Vi nyter godt av å være mange i et mangfoldig fellesskap. Så kjære politikere, fagforeninger, journalister og andre skeptikere, ikke ødelegg barnehagen min. For jeg føler at vi er en del av noe større. Jeg føler at jeg betyr noe i dette store. Jeg føler at jeg er viktig, ikke bare for dem i barnehagen min, men også for helheten.
Læringsverkstedet er et sted barna blir sett og har det bra. Det er barna som er viktige. Vi er genuint interessert i både dem, foreldrene deres og kollegene våre. Det kjennetegnes i vår kultur. Barna skal gå herfra med gode minner og føle og vite at her ble de sett og her var de glad i meg, uansett om jeg var det stille barnet eller det aktive barnet – for vi har et hjerte for deg.
Jeg føler meg som en løvinne. Det er mine barn det handler om! Det er min flokk som nå står opp for barna våre!


Kommentarer til denne saken