Kultursentre, kinoer og konsertarrangører gleder seg til å kunne ta imot publikum igjen. Spørsmålet de imidlertid stiller seg er hvordan og når man kan åpne.

John Jørgen Støa, kultursjef i Ullensaker Kulturhus og Lars Otto Ullereng i Lillestrøm Kultursenter er lei av at regjeringen åpner for raskt etter mye smitte og at de senere må stenge ned igjen.

– Vi håper de ikke åpner litt. Da kan vi heller vente litt til og heller åpne alt sånn at arrangementene vi har utover mai og juni kan gå tilnærmet normalt, sier Støa. Lars Otto Ullereng er helt enig.

For en uke siden skisserte statsminister Erna Solberg en trinnvis gjenåpning av samfunnet. Det ble ikke nevnt noen datoer, og smitten og sykehusinnleggelser må ligge på et lavt nivå i rundt tre uker før den settes i verk.

– Ifølge gjenåpningsplanen til Erna, skal vi åpne trinnvis. Derfor blir det nok ikke for full musikk den første uka etter åpning i Lillestrøm kultursenter, sier Lars Otto Ullereng og smiler.

Nå håper han at kultursenteret kan arrangere det som står på programmet for mai og juni, og at de har normal drift igjen i september.

– Vi er veldig klare til å komme i gang igjen. Vi har måttet utsette eller avlyse alt av arrangement som skulle vært arrangert før 25. april. Mye har blitt flyttet til høsten som nå begynner å bli veldig full. Vi har faktisk arrangement som vi har flyttet for fjerde gang, sier Ullereng, som gjerne vil rose publikum, artister, management for sin tålmodighet i denne situasjonen.

Regner med at de fleste er vaksinert

John Jørgen Støa regner med at de fleste av publikummerne til Ullensaker kulturhus er vaksinert mot sommeren sånn at høsten blir helt normal.

– Flertallet av vårt publikum er godt voksne mennesker, så de bør ha fått vaksine innen sommeren. For vår del håper jeg arrangementene kan gå som normalt fra september. Skrekken er selvfølgelig om vi fortsatt må ha en meters avstand. Da er det i så fall umulig å kjøre for fulle hus, sier Støa.

– Som å spille i stua til folk

Aileen Røseth i Kulturbanken Kreti & Pleti er enig med de andre om de utfordrende tidene alle har vært i og at det ikke har vært lett å planlegge.

– Det er bare å vente og se når vi kan åpne igjen. Vi arrangerte blant annet Yess Alive i fjor sommer med restriksjoner som ble en suksess. Vi vurderer litt fram og tilbake om vi skal ha det. Det er et arrangement på en større arena og høyere kostnader enn det Kulturbanken pleier å arrangere, sier Røseth.

Hun håper folk er sultne på kultur igjen når ting åpner opp.

Det lille konsertstedet i Storgata på Jessheim har også hatt en rekke avlyste og utsatte arrangement i vinter.

– Heldigvis har vi en åpen og fin dialog med artistene. Vi har det i kontraktene at vi må se an hvordan bestemmelsene er. Det har både management og artist full forståelse for.

Røseth har trua på en snarlig gjenåpning og synes det ser positivt ut med tanke på arrangementer mot sommeren.

– Det gjelder å holde motet oppe og se framover. Vi har virkelig stått på for å holde kulturen i gang dette året med mange løsninger. Eksempler på det er færre publikummere, bruk av munnbind og faste tildelte plasser. Det er selvfølgelig stor forskjell på å ha 30 publikummere framfor 130, spesielt økonomisk, men også for artistene som har gitt tilbakemeldinger om at det er som å spille i stua til folk, sier Aileen Røseth.

Ser lyset i de mørke kinosalene

Kinosjefene i Ullensaker kino og Lørenskog kino er forsiktig optimister i forhold til gjenåpning.

– Jeg forholder meg til de vedtakene politikerne i Lørenskog tar til enhver tid og stiller meg lojalt bak dem. Men jeg må si at jeg gleder meg til å åpne igjen, sier Steinar G. Tveiten i Lørenskog kino.

Kinoen har vært helt stengt siden 11. november og i likhet med andre kinoer har flere storfilmer blitt lansert på de store streamingplattformene eller at premierer har blitt utsatt

– Det er forskjell på kino og kulturarrangører. De kan kjøre sitt program når ting åpnes, mens vi må nok ha en lengre overgangsperiode og må vente på storfilmene. Den normale driften for oss er å ha et godt og variert tilbud av film, sier Tveiten.

Haakon Drage, kinosjef i Ullensaker kino øyner nå et håp om å kunne vise film igjen. Store distributører rundt i verden har lagt flere storfilmer på såkalt kommer-liste.

– Det er et lyspunkt når vi ser at flere storfilmer får spikret en dato for premiere. Vi leter med lys og lykter etter lyspunkt, sier han.

Drage er enig med Tveiten om at man må ha et godt filmtilbud når man åpner igjen.