De fleste hadde håpet på en gradvis gjenåpning. I stedet blir arrangement satt på vent, igjen. Kulturhusene og konsertstedene er blitt rammet hardt det siste året. Nå må kulturarrangører flytte eller avlyse arrangementene i takt med myndighetenes bestemmelser.
Foreløpig er alle arrangement som skulle vært avholdt før 17. mars utsatt på ubestemt tid.
Både Lars Otto Ullereng i Lillestrøm Kultursenter og John Jørgen Støa i Ullensaker kulturhus er fortvilet over den nye situasjonen med enda en ny runde med mye smitte i samfunnet.
Tiltakene som blir igangsatt fra Folkehelseinstituttet og regjeringen har som regel fjorten dagers varighet. Det synes kulturhussjefene er vanskelig å planlegge rundt.
– Fjortendagersintervaller på nedstenging og åpning skaper mye uforutsigbarhet for oss i bransjen. Det er utrolig mye jobb for oss å endre når folk har kjøpt billetter og artister er booket. Kulturbransjen planlegger med lang horisont fordi det blant annet tar tid å lage gode produksjoner. Derfor er høsten for oss er spikret allerede. Nå om dagen legges planer om hva som skal skje langt inn i 2022, sier Ullereng.
– Irriterende for oss
Han legger til at om ikke de hadde planlagt med lang horisont, så hadde kultursenteret ikke hatt et tilbud når ting åpner opp igjen.
– Det harmonerer dårlig med at regler og bestemmelser hopper og spretter fram og tilbake hver 14. dag. Det er utfordrende og irriterende for oss.
Til tross for kontrabeskjeder og nye retningslinjer begynner Ullereng å bli vant til situasjonen, og tar ny nedstenging med fatning. Kultursenteret i Lillestrøm har vært helt stengt siden 10. november og håpet hadde vært en gradvis gjenåpning i mars.
– Det at vi stenger ned på grunn av smittesituasjon er ikke noe nytt for oss, sier Ullereng.
Han er glad for at de fortsatt har hodet over vann takket være sponsorer, støtte fra kulturrådet og Lillestrøm kommune, samt at mange som har kjøpt billett ikke krever pengene sine tilbake.
– Summen av dem som vil oss vel er så mange, og det må vi være ydmyke og takknemlig for, sier han.
Han legger til at kultur er det første som ble stengt ned for ett år siden, og antakelig det siste som åpner igjen.
–Når en butikk stenger ned i fjorten dager så blir det bråk med en gang, mens vi må bare være tålmodige. Det er ingen gode argumenter for at vi skal være åpne og akkurat nå kjenner jeg at vi har resignert litt, sier Ullereng.
I likhet med de andre kulturhusene har Lillestrøm kultursenter hatt vårens program klar i lang tid, og mange av arrangementene er allerede flyttet en eller flere ganger. Nå må alt som var planlagt utsettes til ny vurdering blir tatt 17. mars.
– På grunn av det muterte viruset som er ekstremt smittsomt, så vil det ta litt tid før vi kan gjenåpne. Vi får håpe høsten kan bli normal for oss, avslutter Ullereng.
Uten å heve et øyebryn
Ullensaker Kulturhus har hatt stengt siden jul og sliter med de samme utfordringene som naboen i sør.
– Jeg tror vi er i stand til å takle enhver situasjon som oppstår nå uten å heve et øyebryn. Nå dreier alt seg om hvor fort alle kan bli vaksinert sånn at vi kan komme tilbake til normalen, sier John Jørgen Støa.
Han ser tilbake på ett vanskelig år. Et annerledes-år der kulturhuset kun hadde 71 arrangementer og fire millioner kroner i billettinntekter.
Året før, i 2019 hadde de dobbelt så mange arrangementer, 150 i alt og et billettsalg som endte i 11. millioner kroner.
– På programmet vårt hadde vi satt opp arrangement hver dag i mars. Det eneste vi gjør nå er å avlyse eller flytte på arrangement som allerede er blitt flyttet på. Vi har solgt en del billetter, de må også tilbakebetales, sier Støa.
Det å komme tilbake til normalen tror Støa det blir en stund til.
– Ja, det tar nok litt tid å komme seg på beina igjen, selv om folk gleder seg veldig til å komme seg på konserter igjen.
Mens Støa og kulturhuset venter på at ting skal normalisere seg, ser de stadig etter nye måter å formidle kultur på.
– Akkurat nå søker vi midler for å kunne holde noen arrangement digitalt. Vi må tenke nytt, sier han.
Det er ett år siden alt stengte ned. I likhet med de fleste andre har kulturlivet blitt rammet hardt. Usikkerheten med gjenåpninger, nedstengninger og ulike smitteverntiltak har gjort det ekstra vanskelig å drive kulturen.
– Det har på en måte blitt vår nye hverdag og vi er begynner å bli vant til det. Samtidig forstår vi helheten om at vi skal bidra med å hindre smitte i samfunnet. De er ikke for å klage. Dette gjelder jo for de fleste.