Camilla og Henrik kommer til Vegalangs

Søsknene Wergeland kommer Vegalangs; her alias skuespiller Gro Ann Uthaug som Camilla Collett og byste av Henrik Wergeland.

Søsknene Wergeland kommer Vegalangs; her alias skuespiller Gro Ann Uthaug som Camilla Collett og byste av Henrik Wergeland. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Gjør som Henrik Wergeland, ta turen over bygdegrensa til Nes. Vegalangs i Vormadalen minner i årets program om at den lokale omgangskretsen til søsknene Wergeland ikke bare var i hjembygda Eidsvoll, men også i Nes.

DEL

InnsendtBlant tilbudene i denne helgepakka for olsok kan publikum bli med inn i de opprørske livene til Camilla Collett og Henrik Wergeland på 1800-tallet. Foredrag og teaterforestilling på Veset gård formidler fargerik liv til to nasjonale ikoner.

Albertine Tønsager fra Eidsvoll, gift på Veset i Fenstad, er en fellesnevner for de to. Albertine og Camilla, begge født i 1813, ble konfirmert sammen, og foreldrene deres var omgangsvenner. Lars Tønsager, Albertines far, bonde og stortingsmann, ble en god venn og støttespiller for Henrik. Men da Henrik fridde til datteren, fikk han kontant nei. Camilla skal ha sagt at Albertine var Henriks store kjærlighet. Kanskje var Albertine blant dem Camilla hadde i tankene da hun i 1853 skrev «Amtmandens døtre», Norges første kvinnesaksroman.

Disse forbindelsene kan være bakteppe for dem som fredag 27. juli vil se Tema teater spille forestillingen «Camilla, ensom kvinne blant menn» på garden der Albertine bodde som gift. Forestillingen hadde premiere i Eidsvoll til 200-årsjubileet for Camilla Colletts fødsel i 2013.

Folkekjære Henrik dyrket flere vennskap i Nes. Om dette vil Jan Magne Hanstad, virksomhetsleder for kulturtjenester i Nes, fortelle. «Fotavtrykk av Wergeland i Nes» har Hanstad kalt foredraget som han holder i forkant av teaterforestillingen.

Bli kjent i Vormadalen
Vegalangs i Vormadalen finner sted siste helga i juli. Helga byr på stopp i Vormadalen innenfor Nesgrensa – fra Gamle Nes ved elvemøtet til gardstun nord på vestsida av Vorma. Tilbudslista har historisk sus fra Nes kirkeruiner til bygdas eldste kirke til tradisjonsrike gardstun. Du kommer innomhus og utomhus. Du kan delta på elvevandring, pilegrimsvandring, presteenkevandring og midtkammerbuss (hvor ellers kan du kjøre midtkammerbuss?). Du finner kunstutstilling, markeder og åpne "utekafeer". Du kan oppleve profesjonelle krefter på kveldarrangement: Skuespiller Gro Ann Uthaug spiller Camilla Colletts liv, og Amund Maarud gjør Vegalangs før Royal Albert Hall. Bygdas kultursjef er både forteller blant presteenker og foredragsholder om Wergeland. Husk at det er olsok og olsoksgudstjeneste.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags