Bak tegneserieboka "Sagaen om Rælingene" står tegneserieskaperne Ivan Emberland og Øyvind Sveen.

– Vi hadde lyst til å lage noe som gjør rælingene litt mer stolte av kommunen sin. Rælingen er en kommune i sterk vekst og mange kjenner ikke til lokalhistorien, sier Ivan Emberland, som røper at hovedkilden til tegneserieboka er en bygdebok fra 1955.

– Realistisk fantasy

Tegneserieboka er trykket opp i 5.000 eksemplarer og vil være til salgs i bokhandelen. Boka skal også trykkes opp som klassesett og brukes i undervisningen i rælingsskolen.

Boka inneholder sagn og legender fra Rælingen, og historien spinnes rundt en gjeng skoleungdom på kulturvandring i bygda. De møter på en fager historieforteller utenfor jaktslottet Huldreheim ved Ramstadsjøen -  et bygg som beviselig ble revet for seksti år siden.

Legender og sagn går hånd i hånd med historiske hendelser, men alt som oppgis som fakta er helt sant, bedyrer Emberland.

- Du kan si vi har gjort vårt for å friske opp lokalhistorien litt, sier han.

Forfatterne beskriver boka som en realistisk fantasy der popkulturelle referanser og lokalharselas går hånd i hånd med legender og historiske fakta.

Både Sveen og Emberland er fra Rælingen. Sammen driver de firmaet Sveen og Emberland Illustrasjon AS, et firma som har fått en imponerende portefølge innen tegneserieverdenen. Så langt har de produsert 80 album, 20 julehefter og hatt 8.000 sider på trykk.

Lanseres søndag

Oppdragsgiver bak boka er kulturenheten i Rælingen kommune. Målet er å styrke tilhørigheten, og vise at bygda har masse spennende historie å by på, og samtidig tilby skolebarna en spennende lokalhistorisk bok.

Lokalhistorie er pensum i barneskolen, men ofte mangler det egnet undervisningsmateriale. Det ville de gjøre noe med i Rælingen.

Både avtroppende og nyansatt kultursjef, Kirsten Hauso og Rune Thieme, har vært sentrale i prosjektet fra første dag.

Lanseringen av boka skjer på markedsdagen på Bygdetunet søndag 10. september kl. 14, med Thieme, Emberland og Sveen på plass. Markedsdagen runder av den pågående kulturuka i Rælingen.

UNDER: Hør forfatterne selv beskrive boka!