Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 3En uvanlig Shakespeare

Artikkelen er over 5 år gammel

Teater

Anmeldelse

«Macbeth»

Teatergruppa i Nes revy- og amatørteater. Regi: Steinar Olberg

Macbeth, eller «Tragedien om Macbeth» som originalen heter, er et av William Shakespeares mest kjente dramatiske verk. Dette er en tragedie der drap og svik brukes for å nå den skotske tronen. Stykket ble skrevet helt i begynnelsen av 1600-tallet.

Shakespeare stiller store krav til de som vil spille hans teaterstykker. Her må man forstå innhold og symbolikk, historien og språket, og ikke den minst den klassiske teaterkunsten.

Det ville være en stor overdrivelse å si at teatergruppa i Nes mestrer disse vanskelig oppgavene. Regissør Steinar Olberg har tatt seg vann over hodet med å sette opp denne tragedien. Med et språk og et innhold som ligger milevidt utenfor ungdommenes referanserammer blir dette en vrien oppgave å løse.

I tillegg har Olberg laget en moderne utgave som er lagt til en gangsterbule i Chicago på 1920-tallet. Rollene har byttet kjønn og Macbeth spilles av tre jenter. Dette gjør ikke tilgjengeligheten eller forbindelsen til Shakespeare bedre. Det er mulig det er rekrutteringsgrunner til dette. Men det er absolutt forvirrende.

Når dette er sagt skal det legges kraftig til at ungdommene på scenen gjør en formidabel jobb, selv om de famler litt mye i det tunge og vanskelige språket. Men innsatsen er beundringsverdig. Flere er erfarne fra flere tidligere oppsetninger.

De tre jentene som spiller Macbeth, Marte Raknerud Hoel, Vibeke Tømte og Ingrid Nes Glader, samspiller godt i den trehodede rollen de fyller. De jobber hardt for å holde intensiteten. Macbeths paranoide sinn uttrykkes med raske trekk med pistolene. En morsom effekt.

Morsomt er det også i flere av scenene, tragedien til tross. Stian Delbekk Johansen er en morsom person og legger sin portnerrolle i et komisk skjær. Det skaper underholdning men bidrar også til at teaterstykket heller mot en komedie. Og uten en tydelig tragedie i rammen blir mord og dramatikk tomme scener uten noen større effekt.

 

Kommentarer til denne saken