Gå til sidens hovedinnhold

Talentfull Klatremus

Artikkelen er over 4 år gammel

Erfarne og høyt utdanna skuespillere kjemper om hovedrollen som Klatremus i Hakkebakkeskogen i Dyreparken. Men så kom videregåendeeleven Evelina Harstad Moholt (18 år) fra Maura i Nannestad og kapret den gjeve rollen.

«Pass deg for Mikkel Rev!» roper et barn til Klatremus idet toget med tribuner kjører gjennom Hakkebakkeskogen. Med gitaren på ryggen piler Evelina opp i treet, akkurat i tide til å unngå reven.

Fem minutt, en musejakt og to sanger senere, våkner Mikkel opp under treet og sier: ”Ikke sitt og lat som du ikke er der, for jeg ser deg nok!”. Men da er Harstad Moholt for lengst løpt videre. Og barna hyler av begeistring.

- Det beste med å være Klatremus er å glede barn som møter sin største helt. Man får så energi av det å ha det gøy og å glede barna, sier Evelina.

11.000 spillescener

Siden Dyreparken i Kristiansand for to år siden åpnet Hakkebakkeskogen, har det vært stor kamp om skuespillerrollene. Hver dag, hvert kvarter, ruller tribune-toget inn i Hakkebakkeskogen. Med jevne mellomrom dukker karakterene fra Hakkebakke opp mellom trær og busker og har små forestillinger. I løpet av de neste ukene skal Moholt og de andre rolleinnehaverne til sammen gjennomføre mer enn 11 000 spillescener. Det er 1155 teaterminutt per dag i den vesle skogen. Det er mulig Evelina kommer til å bli lei av å synge nattasang for reven i løpet av sommeren, men foreløpig er hun ved godt mot.

– Det er så fint å være her. Jeg har et veldig nært forhold til Egners fortellinger. Jeg husker vi lyttet til Hakkebakkeskogen og Kardemomme by på kassett. I tillegg hadde jeg rollen som Stabbursmusa i Christiania Teater da jeg var 12 år, jeg føler dette er en historie jeg kan ut og inn, sier Evelina.

Fra SKAM til Hakkebakkeskogen

Allerede før Evelina starter på siste året på videregående, har hun rukket å være med i flere store oppsetninger. Blant annet Sound of Music i Edderkoppen, fem år med Putti Plutti Pott og hun hadde hovedrollen som Pippa i den populære familieforestillingen Pippi Langstrømpe.  For nærmere en million nordmenn er hun et kjent ansikt fra NRK-serien SKAM.

– Der var jeg Lea i Pepsi Max-gjengen. Det var kjempegøy. Og så var det en ny erfaring å stå foran et kamera og ikke foran et levende publikum, sier hun.

Mye av handlingen i SKAMs siste sesong handler om en russebuss. Evelina skal være russ, men hun har valgt en mer rimelig og miljøvennlig russeløsning.

– Jeg og en gjeng med jenter skal være gå-russ. En litt mer kollektiv løsning, sier hun.

Som skuespiller er Moholt vant til å jobbe med malte og snekra kulisser. Her løper og danser hun imidlertid rundt midt inne i en ekte skog med blåbærlyng, kongler og einerbusker. Ikke en busk, stein, et tre eller en mosedott er flyttet på eller gjort noe med hvis det ikke har vært høyst nødvendig. Gjennom hele byggeprosessen har det vært et mål å bevare så mye som mulig av skogen og naturen. Heller ikke skuespillerne får tråkke ned busker eller greiner. Alt skal bevares så naturlig som mulig.

Klatremus smiler og vinker farvel til en toglast med publikum. Mens publikum går ut porten, er det ikke lenge før Evelina Harstad Moholt igjen skal løpe fra Mikkel Rev og synge sangen sin for nye gjester. Og slik vil dagene gå – nesten fram til skolestart.

– Du savner ikke familien, da?

– Jo, jeg gjør jo det selvfølgelig. Men jeg har en lillesøster på 3 år, og hun syntes det var veldig gøy å komme og se, smiler Evelina. Så løper hun tilbake til skogen for å gjøre det hun liker aller best som Klatremus: Glede barn.

 

Artikkelen er sendt inn av Dyreparken i Kristiansand

Kommentarer til denne saken