Klart for en sprudlende Nøtteknekker i Gjerdrum

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

19 ungdommer fra Gjerdrum amatørteater gir musikalsk liv til den klassiske julefortellingen.

DEL

InnsendtEn intens høst med øving går mot slutten. Torsdag er det premiere på "Nøtteknekkeren - en julemusikal" i Gjerdrum kulturhus.

19 unge fra bygda står på scenen når den klassiske fortellingen om Clara, Nøtteknekkeren, Musekongen og de andre fortelles i ord og toner.

Lykke: Feen og Nøtteknekkeren kommer sammen til slutt.

Lykke: Feen og Nøtteknekkeren kommer sammen til slutt. Foto:

God julestemning

Scenen i Gjerdrum kulturhus er nå omskapt til en klassisk julestue med presanger, peis og et stort juletre. Alt for å sette tilskuerne i en riktig god julestemning når de følger Clara, Bamsen og Nøtteknekkerens ferd til Nisseland og Sukkertøyland.

- Underveis møter de den skumle Musekongen med sin hær. Men heldigvis har jo Clara en Nøtteknekker som er en modig soldat. Han finner kanskje til og med tilbake til sin vakre fe, forteller regissør Tone Runsjø.

- Jeg har et ønske om at både små og store i publikum skal gå ut igjen etter forestilling med en god julestemning og godt humør, sier regissør Tone Runsjø.

Bare nevene: Etter sverdkamp går kjemper Nøtteknekkeren og Musekongen med bare nevene.

Bare nevene: Etter sverdkamp går kjemper Nøtteknekkeren og Musekongen med bare nevene. Foto:

Gammel historie - nytt manus

Historien om Nøtteknekkeren er over 200 år gammel. Men det er en ny versjon som presenteres på Gjerdrum, forteller regissør Tone Runsjø:

– Dette er en nyskrevet teaterversjon som bygger på samme historie. Teaterinstruktør og dramatiker Margrethe Beck Heier har fokusert på morsomme karakterer og klassiske engelske julesanger, samtidig som vi følger originalhistorien i eventyret.

Det gir en mer livlig versjon enn den klassiske balletten:

– Her er det med rom for mer spill, komikk og konflikter, legger Tone Runsjø til.

Stor dugnadsinnsats

Gjerdrum omtales ofte som "dugnadsbygda", og oppsettingen av Nøtteknekkeren er ikke noe unntak. Styreleder Øyvind Abelset i Gjerdrum amatørteater forteller om stor innsats både på og bak scenen:

– På scenen er det kjempe gøy å se de litt stille og rolige ungdommene som møtte opp til øvelse i august som nå har vokst og tatt ansvar på scenen.

Regissør Tone Runsjø er også meget forøyd med de unge skuespillerne som har fått være med å forme sine egne roller:

– Det morsomte for meg er at jeg får jobbe med dyktig ungdommen. De ønsker å lære teater som fag, og er åpne for å prøve og feile.

I kulissene har foreldre jobbet i mange uker for å skape et juleunivers med nisser, mus, julefe og sukkertøyfolk.

– Som leder så bøyer jeg meg i støvet over all innsatsen, med så mye jobbing så er det veldig moro å være med, avslutter Øyvind Abelset.

Nøtteknekkeren - en julemusikal spilles i Gjerdrum Kulturhus fra torsdag 30. november. Torsdag 30. november, og fredag 1. desember klokken 19.00, lørdag 2. desember klokken 15.00 og søndag 3. desember klokken 15.00 og 18.00.

Dukkene forhekses: Clara og Fritz får mange rare opplevelser på julenatten.

Dukkene forhekses: Clara og Fritz får mange rare opplevelser på julenatten. Foto:

Kamp: Nøtteknekkeren og Musekongen i hard kamp.

Kamp: Nøtteknekkeren og Musekongen i hard kamp. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags