Da de gjorde dette sist, strakk køen seg langt bortover gata

I fyr og flamme: Synnøve Pettersen (t.h.), Johnny Pettersen og Smiley Rivera Sunde er klare til å gjøre en innsats for brannfolks kår og foreningen «Brannmenn mot kreft». Kommende lørdag går alle pengene Romerike Tattoo Studio på Jessheim får inn til denne foreningen. Fride Andrea Ilsen (t.v.) var tilfeldig innom og fikk tatovering da Romerikes Blad stakk hodet innom tidligere i uka. foto: Tom Gustavsen

I fyr og flamme: Synnøve Pettersen (t.h.), Johnny Pettersen og Smiley Rivera Sunde er klare til å gjøre en innsats for brannfolks kår og foreningen «Brannmenn mot kreft». Kommende lørdag går alle pengene Romerike Tattoo Studio på Jessheim får inn til denne foreningen. Fride Andrea Ilsen (t.v.) var tilfeldig innom og fikk tatovering da Romerikes Blad stakk hodet innom tidligere i uka. foto: Tom Gustavsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Romerike Tattoo Studio engasjerer seg i kreftsaken. Kommende lørdag går alt de får inn av penger til «Brannmenn mot kreft».

DEL

Og hvis du tror at det dreier seg om småpenger som kommer inn, må du nesten tro om igjen.

Da Johnny Pettersen, Synnøve Pettersen og Smiley Rivera gjorde det samme i mars i fjor til inntekt for «Oss mot mobbing», tatoverte de inn over 100.000 kroner til saken i løpet av en arbeidsdag. Det var kø utenfor tatoveringsstudioet og skikkelig ståhei en hel lørdag.

Nå håper gjengen at folk blir med og engasjerer seg på samme måte for brannmenn som får kreft, sier Johnny Pettersen.

Brannmenn som kunder

– Hvor kommer dette engasjementet fra?

– Det ene tok det andre, sier Frode Mathiassen, brannmann med tatoveringer ved Nedre Romerike Brann og Redningsvesen.

– Jeg har tatovert meg hos Johnny Pettersen flere ganger, og vi kom i snakk om foreningen «Brannmenn mot kreft». Johnny fortalte at de har engasjert seg i saker tidligere, og vi ble enige om å få til noe. Og sånn er det blitt, sier Mathiassen til Romerikes Blad.

Mathiassens initiativ kommer fra han som privatperson, men som yrkesaktiv brannmann er både han og kollegene opptatt av kreft hos brannmenn.

– Det er bevist at brannmenn er mer utsatt for kreft enn mange andre yrkesgrupper. Det er klart jeg er engasjert i dette, sier han.

Lørdag 22. oktober

Det som skjer er kort fortalt at alle pengene Romerike Tattoo Studio får inn på tatoveringer lørdag 22. oktober går i sin helhet til foreningen «Brannmenn mot kreft». Men det stopper ikke der.

– Jeg stiller som grillsjef og fyrer opp grillen utenfor tatoveringsstudioet (ligger i enden av Storgata på Jessheim), og det ligger an til at det kommer brannbil hit denne dagen også. Da er det i så fall mulig å ta med ungene for å se på den, sier Mathiassen.

– Hvilke forventninger har dere til dette, Johnny?

– Vi håper folk har lyst til å bidra til en god sak; man er ikke nødt til å tatovere seg, jeg vil gjerne understreke det. Men det er mulig å kjøpe pins eller donere penger til en god sak. Det kommer til være representanter fra «Brannmenn mot kreft» til stede her, sier Pettersen.

– Da vi tatoverte til inntekt for «Oss mot mobbing», så strakk køen seg langt bortover gata. Vi håper jo det samme kommer til å skje kommende lørdag. Og vi kommer til å holde på til siste kunde har fått sin tatovering, sier Pettersen, som egentlig har fire måneder ventetid. De andre tatovørene i den velrenommerte tatoveringssjappa har opp mot to måneders ventetid.

– Fordi dere er gode, eller fordi så mange vil ha tatovering i 2016?

– Jeg skryter nok ikke når jeg sier at vi har et godt rykte der ute, sier Johnny.

Brannmenn mot kreft ble etablert av brannfolk i 2011.

Foreningen jobber for å begrense kreftrisikoen i brannyrket.

Foreningen samarbeider med kreftforeningen og andre sentrale aktører for å øke bevisstheten og kunnskapen om temaet yrkesbetinget kreft i brannyrket.

Forskning viser at brannfolk er betydelig mer utsatt for å utvikle en rekke kreftsykdommer enn befolkningen generelt.

Brannmenn blir i sin jobb eksponert for kreftframkallende stoffer gjennom sotpartikler, damp, brannrøyk og dieseleksos. Brannmenn ferdes i miljøer der disse stoffene finnes i langt høyere konsentrasjoner er det som er akseptabelt.

Kjemikalier kommer inn i kroppen via luftveier, øyne, svelg og gjennom huden.

Dagens brannbekledning holder ikke kreftframkallende kjemikalier borte fra huden. Det er i dag ingen standarder som regulerer dette.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags