Gå til sidens hovedinnhold

Dypdykk i fadesenes arkiver

n Stian Carstensen og Øystein Sunde aktuelle med bok

Artikkelen er over 4 år gammel

Stian Carstensen beskriver bokprosjektet med Øystein Sunde som tidvis svært risikofylt. De to skal ha hatt opptil flere nær døden-opplevelser mens arbeidet pågikk.

– Det har vært hysterisk moro å jobbe med denne boka. Enkelte ganger har vi rett og slett holdt på å le oss i hjel. Jeg husker spesielt en episode hjemme hos Øystein på Skarnes. Da lo vi så fælt at kona hans kom løpende sjokkert inn i stua og lurte på om vi trengte hjelp, forteller musiker – og nå også forfatter – Stian Carstensen fra Eidsvoll.

I boka «God sesong for leppefiskere» med undertittelen «perledykk i folkedypet» avslører Carstensen og Sunde hva som virkelig har satt, og fremdeles setter, en spiss på turnélivet langs norske landeveier.

Og bare så det er klart – herrene har aldri vurdert å dra fram suksesshistorier fra livet i rampelyset.

– Nei, vi er langt unna slikt. Vi snakker derimot om minneverdige opplevelser i og utenfor landhandlerier og hotellresepsjoner, fra tekster i lokalaviser, annonser og plakatvegger, forteller Carstensen.

Han forklarer at han og Sunde har noe grunnleggende til felles ut over musikken. Begge setter nemlig stor pris på språklige fadeser og kuriøse tekster. Det være seg enkle tilbudsplakater til dødsannonser.

Fant tonen

I snart 20 år har de to, som aldri har turnert sammen, tatt bilder og delt feilstavelser, tekstmangler og orddelingsfeil de har kommet over på sine mange reiser rundt om i landet.

– Det startet i 1998. Jeg traff Øystein i et studio under en innspilling. Vi fant fort tonen, og samtidig ut at vi delte samme type humor. Deretter startet vi å ta bilder av det vi kom over av kuriosa i hverdagen. Disse har vi delt med hverandre til stor begeistring. Og selvfølgelig har alt blitt tatt vare på, forteller Carstensen.

Etter mange år med mye moro, fikk de to en idé om at perlene i det høyst private skattkammeret kanskje kunne være til glede også for andre.

– Dermed satte vi oss ned for halvannet år siden og startet arbeidet med boka. Gamle bilder skulle fram i dagens lys på nytt og tilhørende tekster forfattes, forteller Carstensen.

Stor jobb

Det viste seg å bli en litt mer krevende oppgave enn forventet. Arkivene var så som så.

– Det var lagring av litt ulik kvalitet, for å si det sånn. Arkivene har jo bygd seg opp over en periode på snart 20 år. For å få fram bildene, har vi dissekert harddisker i 100-kilosklassen, saumfart datadisketter store som LP-plater og endevendt minnekort fra den tida Sony Eiriksson-telefoner var på moten, sier Carstensen.

Men bok har det altså blitt, og forfatterdebutanten gleder seg stort over mottakelsen. «God sesong for leppefiskere» ligger godt plassert på bohandlerlisten for generell litteratur.

– Etter 14 dager på markedet er vi foreløpig på en 10.-plass, rett bak ei bok om mindfulness, og det er ikke mer enn fem plasser opp til prinsesse Märtha Louises «Født sensitiv», påpeker Carstensen, og legger til at han og Sunde har materiale nok til en oppfølger hvis interessen for førsteutgaven holder seg stabil framover.

Nytt album

Parallelt med boka har musikeren fra Eidsvoll arbeidet med et nytt soloalbum inspirert av et bestillingsverk han skrev og framførte på Vossa Jazz i 2013.

– Albumet blir ferdig nå i april, men kommer først ut til høsten. Da blir det ut på veien igjen med turneer og mye moro, sier Carstensen.

Alt synes dermed å ligge godt til rette for kanskje også et tredje bind en gang i framtida.

Kommentarer til denne saken