– Denne lørdagen blir litt spesiell for Eidsvoll. Klokka 15.30 om ettermiddagen ankommer båten med et brudepar, for så å ta om bord et nytt brudefølge. Etter endt bryllupstur kommer så Skibladner tilbake klokka 20, sier Ivar Nakken, styremedlem i Skibladners Venner.

Deretter blir Mjøsas hvite svane liggende ved brygga en stund, og publikum kan ta en titt på verdens eldste rutegående hjuldamper, klinket sammen på Minnestranda sommeren 1856.

Vel bekomme

– Det er gratis adgang og en fin anledning til å se seg rundt om bord, snakke med mannskapet, ta bilder og lære mer om båten, sier Nakken.

Denne kvelden er det også anledning til å nyte skipets berømte meny, laks og jordbær i 1. Plads Madsalon. Denne middagen må i så fall forhåndsbestilles på Skibladner. Se mer info på skibladner.no

I tillegg er det mulig å kjøpe vafler, kaffe og andre kioskvarer. Det er også mulig å nyte et glass vin om bord.

Ved brygga vil representanter for Oplandske Damskibsselskab informere om båten og svare på eventuelle spørsmål. Her kan du få brosjyrer, kjøpe suvenirer – og til og med kjøpe aksjer i selskapet. Det blir også konkurranse om bord der premieren er fri reise for to med Skibladner.

– Ordføreren har meldt sin ankomst. Nå håper vi mange andre også gjør det, sier Ivar Nakken.

Fullt belegg

Mange har fått med seg at neste sesong kan være den siste på flere år for Skibladner på grunn av bygging av bru ved Minnesund. Kanskje derfor har interessen for båten vært ekstra stor i år.

– Ja, fredag 9. juni kom Skibladner til Eidsvoll med fullt belegg, for så å gå to rundturer herfra. Da ble det satt ny rekord, med servering av 500 personer på én dag, sier Nakken.

Sørgelig, men sant

Fra neste sommer kan det bli tre år til neste gang Skibladner seiler fra Eidsvoll.

Skibladner skal fortsette å seile på Mjøsa, men det blir uten anløp i Eidsvoll. Årsaken er at Bane Nor skal bygge ny jernbanebru på Minnesund. Anleggsarbeidet vil gjøre det umulig for Skibladner å passere og dermed anløpe Skibladnerbrygga i Eidsvoll.

– Ja, det er klart dette er sørgelig. Men vi får ikke gjort noe med det. Jeg vil heller oppfordre folk til å ta en tur med Skibladner mens den ennå går, sier Ivar Nakken.