Magisk aften hvor klima møter joik!

Joikeren Georg Buljo sørger for stemningsfull og rytmisk musikk sammen med korene.

Joikeren Georg Buljo sørger for stemningsfull og rytmisk musikk sammen med korene. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtLørdag 27. april i Lillestrøm kultursenter har Skedsmo Voices invitert til konsert i miljøets tegn, hvor musikeren og komponisten Georg Buljo bidrar med nykomponert musikk. Vi får servert en konsert med gode vokalprestasjoner fra unge i alle aldre. Også Neon Vokal som springer ut fra Skedsmo Voices er invitert med, og bidrar med spennende stemmelek. Stemningen i musikken med dype trommer, melodiøse refrenger og gripende joik rører oss.

Konserten avslutter med en forrykende samba.

Konserten avslutter med en forrykende samba. Foto:

«Finnes det håp?» spør ungdommene i Skedsmo Voices, og utfordrer oss med at vi alle må bidra til å ta vare på jorda vår. De er tydelige på at de forventer at vi alle tar ansvar. Konserten starter dystert med en beskrivelse av verden hvor vi alle kjenner oss igjen, der klimaet er i ferd med å endres dramatisk. Underveis i konserten endrer stemningen seg, og de unge formidler en optimisme og forsøker å påvirke oss i salen til aksjon.

Skedsmo Voices samarbeider med Georg Buljo i denne forestillingen. Han har i tillegg med seg et band bestående av anerkjente musikere som har samarbeidet med artister som Mari Boine og Odd Nordstoga. Skedsmo Voices har klart kunstrykket å skape en forestilling som skaper engasjement, hvor vi tenker at «selvfølgelig må vi bidra». De gir oss også en positiv innsikt i en sjanger som de fleste av oss har lite kunnskap om.

«Jeg visste ikke at joik kunne være så vakkert» utbryter en publikummer når konserten er over.

Georg Buljo leker seg med rytmer, toner og joik, og det er tydelig at koristene koser seg på scenen, der de står for mange gode vokalprestasjoner. Også andre stilarter er representert og konserten byr både på Michael Jacksons klassiker «Man in the Mirror» og Coldplays «Paradise». Konserten avslutter i et fyrverkeri av en samba hvor publikum inviteres med på dans.

Komponist og joiker Georg Buljo var spent på hvordan mottakelsen hos publikum skulle bli. Han storkoste seg med de unge denne kvelden og er glad for at publikum lot seg engasjere av tekster og musikk.

Men hvorfor kombinasjonen joik og miljø? – spør vi dirigent og kunstnerisk leder Ida Charlotte Finstad?

Med Georgs joik og musikken han har laget til oss har koristene virkelig fått hentet frem urkraften i seg selv. En kraft som hjelper oss til å holde fokus i hverdagen, hvor vi omgis av mye påvirkning og en jakt etter et perfekt ytre. Ungdommene i Skedsmo Voices setter fokus på miljøkrisen. De er frustrerte over hvordan den voksne generasjonen behandler jorda vår. Flere av dem deltok i skolestreiken tidligere i vår og har et tydelig budskap til alle rundt seg.

Takket være støtte av Furestiftelsen fikk ungdommene glede av å urfremføre flere nye joiker skrevet for anledningen.

Men er det innafor at unge på Romerike joiker?

Det er jo ingen som reagerer når vi synger jazz eller gospel, det blir ikke mindre bra når vi formidler samisk musikk uten å ha samisk bakgrunn. Georg er en musiker og komponist som vi har arbeidet tett sammen med, og som med en gang tente på ideen da vi kontaktet ham for å gjøre en konsert sammen. Koristene har blitt kjent med en ny sjanger og fått med mye samisk historie på kjøpet. Det har vært krevende, men samtidig urolig moro! – slår Ida Charlotte Finstad fast.

Hva er neste mål nå?

Ida Charlotte Finstad forteller at Skedsmo Voices over sommeren starter å planlegge deltakelse i World Choir Games neste år. Der vil de naturlig nok ta med seg noe av Georg Buljos musikk. Neon Vokals dirigent Ingrid Danbolt avslører at vokalgruppa skal på turne til Lofoten til sommeren, men tar også med seg joik til EM i Gøteborg i august.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags