Vikingspel på Huseby gård

Vikinger på Huseby gård

Vikinger på Huseby gård Foto:

Av
DEL

InnsendtFor den som går sin vante spasertur gjennom Huseby gård på Skedsmokorset, kan i disse dager risikerer å støte på kostymekledde barn og voksne som holder på å levendegjøre tusen år gammel historie.

Det er Huseby familieteater og Bygdetruppen Teater som er i sving. Sammen med Huseby gårds venner og Skedsmo bygdemuseum skal de gjennomføre første runde av hele fem runder med vikingspel fram mot jubileumsåret 2022. I disse fem årene skal vi følge en familie fram mot det året hvor slaget sto mellom Olav Digre, senere Olav den Hellige, og Raumerne. Dette sies å være det største slaget i Skedsmo, slaget ved Nitja (Nitelven). 

Første spelrunde kalles "Livstrådene spinnes" og vi blir bedre kjent med nornene som spinner menneskenes skjebner. De er gudinner i den norrøne mytologien. Stykket presenterer altså både vikingtro og hverdagsliv.

Det er ei fredelig tid, men hardt arbeid for storbonden Torgrim og hans familie, for arbeidsfolk og treller. Høstblotet står for døra, med fest og ofring til gårdens viktigste gud, Frøya. De tre nornene Urd, Verdande og Skuld vokter det hele fra sine plasser ved tuntreet, symbolet på verdenstreet Yggdrasil. Alle ønsker å leve i fred, men over dem henger trusselen fra Olav Digre og hans voldelige framferd for å kristne folk ...

Tekst- og musikkforfatter er Turid Lisbeth Nygård. På regi er Thor-André Walløe. Musikere er Edgar Romero og Øyvind Velsrud. Vi ønsker dere alle velkommen til spel!

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags